Zvuk budíku škodí srdci

Budík patří k základní domácí výbavě. Ale co jeho vedlejší účinky? Prý zvyšuje krevní tlak, srdeční frekvenci i hladiny stresových hormonů, což kardiovaskulárnímu systému ani trochu nesvědčí. Obejdete se i bez něj?

Může být malý i velký, ručičkový nebo digitální. Míváme ho na nočním stolku a jeho hlasitý zvuk se nám ani trochu nelíbí. Ano, řeč je o budíku! Ten vůbec první byl sestrojen už v roce 1380, a to v norimberském klášteře. Jeho funkcí bylo budit mnichy, aby ráno nezaspali. Už tehdy měl tento přístroj celou řadu odpůrců! I když nám pomáhá s tím, abychom přišli včas do práce nebo do školy, ublížit může také. Nebudete věřit, jak moc!

Procitnutí s drsným následkem

Japonští experti z Národního institutu průmyslového zdraví (National Institute of Industrial Health) se domnívají, že zvuk budíku je doslova škodlivý, a to zejména pro srdce. Proč jím trpí právě tento orgán? Okamžité probuzení vlivem pronikavého bzučení či pípání prý zvyšuje krevní tlak i srdeční frekvenci. Jako by nestačilo už tohle, drnčení onoho zařízení také spouští produkci stresových hormonů kortizolu a adrenalinu, což má na kardiovaskulární systém pochopitelně hodně špatný vliv. Mohl by budík způsobit třeba infarkt? Takhle daleko s katastrofickými scénáři japonští výzkumníci nezašli, ale tuto možnost údajně nevylučují. No vida, další důvod, proč tohoto poplašného nepřítele nenávidět, že? Jenže jak to zařídit, aby člověk vstal, kdy potřebuje?

Světlo jako šetrnější řešení?

Rady, jak nezaspat, existují hned dvě. Někteří experti doporučují (https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/10-tips-to-beat-insomnia/) chodit spát každý den ve stejnou hodinu, což vám v určitý čas „nastaví“ i pozvolné probouzení. Tenhle jednoduchý fígl seřídí přirozený cirkadiánní rytmus, který vám snění samovolně přeruší. Jiní specialisté (https://www.sleepfoundation.org/bedroom-environment/how-to-design-the-ideal-bedroom-for-sleep) jsou pro poněkud radikálnější postup. Tím je přestavba ložnice. Pokud se rekonstrukci nebráníte, otočte postel tak, aby vám na ni dopadaly vycházející sluneční paprsky. Protože jsou rušivým elementem, z postele vás pravděpodobně „vytáhnou“.

Zdroje: abcnews.go.com, wikipedia.org, ahbeard.com, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15732320/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat