Když ticho nepřichází

Ve světě, kde se zvuky soustřeďují do nepřetržitého šumu v pozadí, nezbývá téměř žádné místo k odpočinku. A když se pak ocitneme v tichu, nemůžeme to skoro vydržet. Co je to hypersenzitivita?

Zejména ve městech nás kakofonie potkává na každém kroku. Trvalá směs mnoha různých zvuků vede k tomu, že naše vnímání se stěží může soustředit na jednotlivé zvuky a uspořádat to, co slyšíme, smysluplným způsobem. Hluk ze silniční nebo železniční dopravy, hluk z letadel, průmyslový hluk, hluk dětí, hluk psů, hluk od sousedů: rozmanitost potenciálně rušivých zvuků je téměř neomezená (1).

Neustálý hluk škodí zdraví

Ten neustálý hluk, ze kterého je vám až špatně, je nesporný. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje hluk za druhé největší zdravotní riziko po znečištění ovzduší (2). Trvalý hluk poškozuje nejen sluch, ale považuje se také za generátor stresu a tím i za možnou příčinu kardiovaskulárních onemocnění, vysokého krevního tlaku a deprese.

Hluk není novodobý problém

Až do 19. století pocházely více než dvě třetiny všech zvuků z přírody, dnes je srovnatelně velká část zvukového proudu, který nás obklopuje, způsobena civilizací. Vyvodit z toho, že je svět strojů automaticky hlasitější, je mylný předpoklad. Když byla ve dvacátých letech minulého století v New Yorku provedena první měření hluku, ukázalo se, že povozy tažené koňmi způsobují více hluku než nové automobily (3). Není to tedy ani tak nárůst hluku, který technický pokrok přinesl světu, ale spíše zvýšení, zrychlení a zesílení zvukových událostí na hranici toho, co je snesitelné.

Když i šepot trápí duši

Není divu, že se nedobrovolně krčíme, když pískají pneumatiky nebo křičí siréna. Existuje však stále více lidí, kteří projevují takové – a silnější reakce dokonce i na zvuky, které by jiní lidé popsali jako neškodné nebo dokonce příjemné.

Postižení sluchovou hypersenzitivitou – tj. patologickou citlivostí na zvuk – vykazují takové a mnohem silnější reakce i při zvucích, které normálně citliví lidé nevnímají ani jako hlasité, ani jako nepříjemné. Klapot počítačové klávesnice, rozhovor mezi kolegy v otevřené kanceláři, dokonce i hučení chladničky může vést k silným fyzickým a duševním reakcím: děsu, změně krevního tlaku, pocení, bolesti hlavy nebo bolesti uší a těžké podrážděnosti. Dokonce i svalové napětí krčních svalů není neobvyklé – citliví lidé procházejí životem s přikrčenou hlavou, nevědomky zaujímají ochrannou pozici, doslova se snaží skrýt (4).

Lidé s hypersenzitivitou jsou někdy tak fixováni na vyhýbání se hluku, že nevědomky ustrnou "v čekání" s nataženýma ušima - což má za následek, že jsou na hluk stále citlivější.

Mnozí mají velmi dobrý sluch, ale i když se to může zdát paradoxní, i sluchově postižení lidé jsou často postiženi sluchovou hypersenzitivitou.

Zdroj: názory autora, (1) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/2374373521998623, (2) www.merriam-webster.com/dictionary/cacophony, (3) www.jstor.org/stable/285817, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4707379/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat