Zbavit se svých zlozvyků je někdy nad naše síly

Chcete přestat kouřit, ale nějak vám to nejde? To váš mozek stojí za tím, že po nikotinu toužíte víc a víc. Dá se tento orgán vůbec nějak obelstít, což by vám pomohlo k silnější vůli a sebekontrole?

Děláme věci, o kterých víme, že pro nás nejsou dobré. Tak proč s nimi nedokážeme přestat? Ať už jde o kouření, pití alkoholu, přejídání nebo třeba kousání nehtů, i když bychom sebevíc chtěli, nějak se nám nedaří nad těmito zlozvyky zvítězit. Mozek je v tomhle totiž proti nám!

Opakování vždycky nebývá matkou moudrosti

Návyky v našem životě sehrávají důležitou roli. Vznikají snadno, a to vlivem opakování. Každé ráno vstaneme, učešeme si vlasy a vyčistíme zuby, aniž bychom nad tím nějak zvlášť přemýšleli. Když se nějaké chování stane automatickým, mozek má tu výhodu, že k provádění daných činností nemusí využívat vědomé myšlení. Návyky se také mohou vyvinout, když příjemné události spustí mozková centra odměny. Přesně tímhle vnikají potenciálně škodlivé rutiny, jako je například přejídání, kouření, zneužívání drog i alkoholu nebo nutkavé používání sociálních sítí. Obecný mechanismus, pomocí kterého budujeme oba druhy návyků, bývá stejný. Jeden rozdíl tu ale přece jen je.

Dopamin jako nepřítel

Bývá velice těžké prolomit zlozvyky založené na potěšení. Mozek jejich vlivem uvolňuje chemickou látku dopamin, která zvyky ještě více posiluje. Když tu danou věc neuděláte, právě kvůli dopaminu po ní toužíte. To vysvětluje, proč někteří lidé stále vyhledávají omamné látky, i když jim jejich užití nezpůsobuje zvláště dobrý pocit. V jistém slova smyslu tedy určité mozkové části pracují proti nám, protože nás nutí chtít to, čemu se snažíme odolat (1). Je tedy snaha o zbavení se svých zlozvyků marná?

Cvičení dělá mistra

Naštěstí máme i jiná mozková centra, která nás podpoří v tom, abychom dělali to, co je pro nás zdravé. Sebeovládání je jako sval. Když vynaložíte úsilí k sebekontrole, jako sval se také posílí. Snažte se více uvědomovat si špatnost svých zlozvyků a zkuste se vyhýbat místům, která s nimi máte spojená. Další účinnou technikou je vizualizace. Zkrátka si představte ten skvělý pocit, jež vás čeká, když zlozvyku odoláte (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.newsinhealth.nih.gov/2012/01/breaking-bad-habits






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:30
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:03

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat