Suroviny proti premenstruačnímu syndromu

Mnoho žen pociťuje křeče, únavu a změny nálad, které přicházejí s premenstruačním syndromem, jemuž se ve zkratce říká PMS. Jste jednou z nich? Pak věřte, že s optimálním jídelníčkem a jednou kouzelnou vůní tohle náročnější období zvládnete o dost snadněji!

Už několik dní před nástupem krvácení máte jasno, menstruace se blíží. Ňadra jsou citlivá na dotek, trápí vás nadýmání, chutě na sladké, bolesti hlavy, otoky kotníků, nohou a rukou, nepohodlí v břiše, ale i úzkost. Příčinou těchto příznaků jsou hormony. Například nízké hladiny serotoninu mohou za to, že se v jedné minutě smějete, ale v té druhé máte chuť někoho praštit po hlavě. Co vyloučit ze stravy? Tímhle nastartujete pozitivní změnu!

Ruce pryč!

Ačkoli se dlouho udávalo, že kofein v jakékoli podobě zvyšuje citlivost prsou, vědci to vyvrátili. Při čtyřech šálcích kávy denně k rozvoji syndromů PMS nedochází (1). Kofein se ale může podepsat pod podrážděnost a špatné spánkové návyky, takže je moudré příjem kávy a jiných povzbuzovacích nápojů krátce před menstruací omezit. Podobně to platí i u soli, která způsobuje nadýmání. Ruce pryč také dejte od alkoholu, jenž se spojuje s depresí.

Naopak se soustřeďte na příjem vápníku a vitaminu D. Vápník zmírňuje změny nálad, bolesti hlavy a nadýmání a potlačuje poruchy ve změnách nálad (2). Vitamin D pomáhá tělu vápník vstřebávat. Pak je tu hořčík a vitamin B6. Oba významně snižují příznaky PMS u žen a velmi se v tomto ohledu doporučují. Hořčík reguluje hladiny serotoninu, což pozitivně ovlivní vaši psychickou pohodu. Vitamin B6 pomáhá tělu využívat serotonin, který zmírňuje depresi.

Složení talíře

V překladu řečeno, jezte luštěniny. Konkrétně fazole bohaté na hořčík vám pomohou při zadržování vody a nadýmání. Hodně toho pro vás udělají i nízkotučné mléčné výrobky s vápníkem a vitaminem D. Do svého jídelníčku zařaďte i vejce. Jsou plná vitaminů B6, D a E, takže jsou nápomocná při bolestech hlavy. A je jedno, jestli je preferujete vařená, ztracená nebo míchaná.

Dále v rámci výživných svačin vsaďte na ořechy, mandle a arašídy (obsahují hodně vitaminu E), k obědu si dopřávejte kuře, ryby, brambory a mrkev (tělu dodají vitamin B6), jako nápoj volte čistou vodu nebo uklidňující čaje. Může se jednat třeba o heřmánkový.

Vůně, která ženám pomáhá

Na polštář, do difuzéru nebo na vlastní zápěstí v průběhu dne aplikujte esenciální levandulový olej. Vědci prokázali, že již desetiminutová inhalace tohoto voňavého zázraku zmírňuje premenstruační příznaky a v konečném důsledku podporuje mysl i zdraví žen (3). Pokud vaše příznaky přetrvávají i po provedení těchto dietních a jiných změn, nezapomeňte si promluvit se svým lékařem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4962155/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7716601/, (3) www.bpsmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1751-0759-7-12, www.premierhealth.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat