Bakterie nejsou jenom špatné

Ať už si o bakteriích myslíte, co chcete, k životu je zkrátka potřebujete. Které jsou klíčové pro fungující trávení a krásnou pokožku? A proč to nepřehánět s dezinfekčními gely na ruce?

Bakterie si v průběhu času vysloužily hodně špatnou pověst – a pandemie koronaviru náš odpor k nim ještě prohloubila. Mikrobi, patogeny, choroboplodné zárodky – existuje spousta názvů pro tyto drobné organismy, které se vyskytují doslova všude, a to včetně našeho těla (1). Jenže ne všechny způsobují onemocnění a poskytují důvod k návštěvě lékaře! Proč bychom ani bakterie neměli házet do „stejného pytle“?

Každá mince má dvě strany

Věřte, nebo ne, i když vás možná při představě bakteriálního množení jímá hrůza, i vy jste chodící ubytovnou těchto organismů. Nacházejí se totiž v ústech, nose, na pokožce i ve střevech. V podstatě jich je tolik, že by bakteriální „sčítání lidu“ zavařilo kalkulačku. Je ale třeba vědět, kdo hraje s námi a kdo zase proti nám.

O prospěšných bakteriích se hovoří opravdu jen minimálně, a když už, dávají se do souvislosti jen se střevním mikrobiomem. Je pravda, že dobré bakterie neboli probiotika příznivě ovlivňují trávení. Málo lidí ví ale o tom, že zároveň opravují buňky a podporují kvalitu pokožky (2). V mnoha situacích také pomáhají bojovat proti škodlivým patogenům, přičemž bývají mnohem účinnější než farmaceutická antibiotika (2). Klíčem ke zdraví a celkové harmonii je vyvážení hodných a zlých bakterií. Jak k tomu můžete přispět vy sami?

S dezinfekcí to nepřehánějte

V současné pandemické době se klade důraz na používání silných dezinfekčních prostředků, jako jsou třeba gely na ruce. Problémem je ale to, že tyto přípravky likvidují všechny zárodky, tedy dobré i špatné. Používejte je tedy jen ve chvílích, kdy nemáte přístup k čisté vodě a mýdlu. Chcete-li zvýšit množství užitečných bakterií ve vašem systému, vyhněte se zbytečnému užívání antibiotik a zaměřte se na zdravou stravu, která obsahuje fermentované potraviny. Také se zkuste vyhýbat stresu a omezte používání agresivních úklidových prostředků, v nichž je spousta chemie (3, 4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8120/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4878258/, houseofwellness.com, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5031164/, (4) www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-human-microbiome-project-defines-normal-bacterial-makeup-body







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat