Dejte pokoj s meditací

Samozřejmě je hezké, když jsou všichni pozorní a vyrovnaní, vědomě oddáni své mysli, která tak snižuje jejich utrpení. Ale neděláme kolem toho už trochu divadlo?

Meditace je naprosto skvělá. Jen termíny jako "vědomé myšlení“ nebo „mindfulness“ je v poslední době velmi nadužíván. Samozřejmě je v pořádku být všímavý a pozorný nejen k druhým, ale i k sobě, také myšlenka "Carpe diem" je skvělá, vyvstává však otázka, proč musíme v dnešní době dělat takový humbuk okolo všeho, co děláme.

Proč všichni v poslední době meditují? A proč o tom všichni pořád mluví? Není snad meditace o tom, že jste zkrátka zticha? Zapomínáme na všechny její pozitivní vedlejší účinky, takže se ptáme, zda není pro většinu meditace jen módním výstřelkem... A to především u těch, kteří o svých meditacích mluví neustále.

Upřímně se třemi malými dětmi, prací a domácností je těch úkolů nějak příliš mnoho. Kdy byste měli meditovat, když nejmladší vstává v 5.15, rychle vyklidíte myčku a čeká vás hora prádla. A pak se divíte, jak byste měli žít a užívat si kouzlo daného okamžiku, když musíte připravit dětskou narozeninovou oslavu, dokončit prezentaci a ušít kostým krokodýla.

Deprese, problémy se zády, cukrovka: Mindfulness se považuje za zázračný lék. Určitě bychom neřekli, že trocha péče o sebe a ostatní nemá smysl v případě nemoci, ale předstírat, že pomáhá tomuto světu proti malomocenství, moru a choleře, je docela „na hlavu“.

Je hezké, když kolega z práce medituje hodinu každé ráno a už absolvoval tři semináře pro vědomou pozornost v kanceláři. Pokud nestále křičí, když se mu něco nelíbí nebo nevyhovuje, není to stejně k ničemu. Princip mindfulness se musí umět přenést i do každodenního života – nejen na dovolené v zenovém klášteře…

Wellness je taky způsob relaxace, a nejen pro tělo. Samozřejmě zní vznešeněji, když řeknete, že meditujete každý den při východu slunce, než že si nejvíce odpočinete v čokoládové lázni a na masážích. Ale buďme upřímní, nakonec to tak velký rozdíl není. Obě činnosti vás mají uklidnit a u obou byste se měli zbavit negativních myšlenek. Jasnou výhodou meditace je samozřejmě to, že nic nestojí, ale večer před televizí s čipsy může být taky očišťující. Nemusíme přece všemu dávat označení „vědomé“ nebo „mindfulness“.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat