Pro lepší spánek

Od počítání oveček až po správnou délku spánku – pro lepší a kvalitní spánek jsme ochotni udělat mnohdy cokoliv. Ale téma spánku obklopují nejrůznější mýty. Co je skutečně pravda?

V životě strávíme spánkem asi 24 let. Není tedy divu, že na internetu o něm kolují nejrůznější mýty. Zdravý spánek je dokonce životně důležitý. Noční spánek je jedinou fixní regenerační fází člověka. Na nespavost nebo nedostatek spánku neumřete hned, ale z dlouhodobého hlediska to vaše zdraví zásadně ovlivňuje. Které rady tedy brát vážně?

​Počítání oveček vám pomůže usnout

Počítání oveček není anestezie, ale může pomoci. Těsně před spaním totiž potřebujeme monotónnost, a to je přesně to, co dostaneme počítáním oveček. Jedná se však o velmi mírné opatření.

Spánek lze dohnat

Dohánění spánku je možné jen do určité míry. Například během týdne vzniká určité množství spánkového deficitu. Je to jednoduše proto, že jdeme spát později, ale vstávat musíme brzy. To je důvod, proč většina z nás spí o víkendech a do jisté míry dohání spánek. Pouze pokud to úplně přeženete a nahromadíte dvě až tři hodiny spánkového deficitu každý den, už je nemůžete dohnat.

Používání mobilního telefonu ovlivňuje usínání

Všechny obrazovky, ať už smartphony, notebooky nebo televizory, vyzařují zvýšený podíl modrého světla, potlačuje produkci spánkového hormonu melatoninu. Každý na to ale reaguje jinak – někoho to neovlivní vůbec, jiní naopak reagují velmi citlivě. Večer se proto doporučuje používat filtr modrého světla – většina smartphonů to umí nebo na to existují aplikace.

Cvičení večer zhoršuje spánek

Sport sám o sobě je samozřejmě dobrý. Pouze byste neměli sportovat příliš pozdě. Problém je v tom, že cvičení způsobuje, že se naše tělo přehřívá a v našem mozku je přepínač, který umožňuje spát pouze tehdy, když teplota těla pomalu klesá. Sport těsně před spaním má tedy negativní vliv na usínání.

Spánek po obědě vám nedovolí usnout večer

Ve skutečnosti je zdřímnout si po obědě zdraví prospěšné. Existuje mnoho studií, které to potvrzují. Protože v poledne má tělo nízkou teplotu, takže jste unavení a hladoví. Pokud toto překlenete 20minutovým spánkem, je to zdravé. S výjimkou těch, kteří mají těžké poruchy spánku.

Když zíváte, jste unavení

Zívání má biologické i sociokulturní příčiny. Když jsme unavení, dýcháme mělčeji a potřebujeme více kyslíku. Zíváním se pak rozšiřují svaly hrudníku a bránice a tím se do plic dostává více vzduchu. Ale zívání je také společenským signálem. Je to jako vytí vlků: Když jeden vlk vyje, ostatní vyjí také – a to je zase znamení, že je čas jít spát.

Osm hodin spánku je perfektní

Podle studií 80 procent všech lidí na celém světě potřebuje sedm až osm hodin spánku, aby byli trvale zdraví a fit. Osm je optimální, sedm stačí. Dalším deseti procentům stačí čtyři až šest hodin. V této skupině je také pravděpodobnější, že většina lidí dělá kariéru. Naproti tomu zbývajících deset procent spí devět až deset hodin.

Krása vychází z kvalitního spánku

Pokožka se regeneruje zejména ve fázích hlubokého spánku. Během této doby se uvolňují určité látky, včetně takzvaného růstového hormonu, který opravuje a nahrazuje podkožní tkáň a kolagenová vlákna. Díky tomu je spánek nejlepším zdrojem krásy.
 

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:27
307 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:20
141 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:16

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat