Neustále studené ruce

Pokud máte většinu dne chladné nebo studené ruce, a v zimě někdy dokonce až modrají, může za tím být nemoc: Raynaudův syndrom. O co jde a jak je nebezpečná?

Existují lidé, kteří jsou skuteční zmrzlíci – v zimě, v létě, neustále zabalení do svetrů nebo péřových bund, a přesto mají ruce, nohy nebo obojí neustále studené. V extrémních případech mají prsty až ledově chladné s modrobílým zabarvením. Obvykle se předpokládá, že příčinou jsou krátkodobé poruchy oběhu – ale nemusí to být ten správný důvod vždy (1).

Co je Raynaudův syndrom

Průměrný člověk se v chladném počasí obejde bez rukavic, jeho prsty by jen trochu ochladly, ale někdo, kdo má Raynaudův syndrom, reaguje mnohem extrémněji. Když se dotknete jeho rukou, poznáte rozdíl. Dokonce i v mírně chladném prostředí mají lidé postižení syndromem bílé a ledově studené ruce. Jejich ruce také nejdříve zbělají, aby pak po přechodu do tepla zmodraly a zčervenaly. Příznaky se mohou objevit i na jiných místech, jako jsou uši, nos, rty a dokonce i bradavky (2).

Jak nebezpečný syndrom je

Pokud si všimnete některého z výše popsaných příznaků – a také pokud často máte studené a bolestivé prsty – měli byste lékaře rozhodně navštívit. Tam můžete obdržet doporučení k revmatologovi, který vám pomůže s diagnózou a léčbou. Obvykle je za Raynaudovým syndromem genetická vada, ale někdy jsou příznaky jen důsledky něčeho jiného, jako je stres, kouření nebo určité léky (2).

Ačkoli syndrom obvykle nemá špatné následky, zvyšuje riziko zmrznutí prstů a křečí. Pokud máte zúžené krevní cévy v prstech, a když se objeví křeče, je těžké, aby se do nich dostala krev. To by mohlo vést až k odumírání tkáně. Je také možné, že se krevní oběh na rukách a nohách zcela zastaví a zanechá deformace – ale to se děje pouze ve velmi extrémních případech (2).

Jak onemocnění léčit

V závislosti na příčině a závažnosti onemocnění existuje mnoho možností léčby. Používají se léky, které rozšiřují krevní cévy, ale i nervová chirurgie a injekce Botoxu by měly být schopné s Raynaudovým syndromem pomoci. Ovšem onemocnění můžete kontrolovat i bez extrémní léčby. Nejlepší způsob, jak se s tím vypořádat, je vyhnout se spouštěči – což je obvykle chladné počasí. Takže rukavice jsou zkrátka nutností (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5884007/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499833, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17352512/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
13 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat