Rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem je zásadní

Používáte prostředek, který pocení zabraňuje, nebo ten, co „jenom“ neutralizuje tělesný zápach? Deodorant a antiperspirant není jedno a totéž. Na jakém principu oba fungují?

Každý, kdo uprostřed léta cestoval v přeplněném prostředku hromadné dopravy, se na vlastní čichové buňky zřejmě přesvědčil o tom, že tělesný zápach může být opravdu intenzivní. Proč nám ho příroda vůbec nadělila? Existuje jedna dost zajímavá hypotéza.

Ochrana života, která odpuzuje?

Britský antropolog, paleontolog a kurátor Louis Leakey za svého života věřil, že zápach byl důležitou evoluční obranou už našich prehistorických předků, kteří smrděli tak moc, že se jim obloukem vyhýbali i ti nejobávanější predátoři (1). My jsme dnes naštěstí v naprostém bezpečí a hladovým masožravcům čelit nemusíme. A navíc máme k dispozici širokou škálu produktů, které slibují, že nás ovoní i na několik dlouhých hodin. Opravdu se v nabídce drogerie ale vyznáte?

Neznalost neomlouvá

Pokud si myslíte, že deodoranty a antiperspiranty jsou v podstatě totéž, mýlíte se. Zatímco deodoranty bojují proti zápachu, antiperspiranty jsou navržené tak, aby pocení zabránily (2). O těchto dalších skutečnostech jste věděli?

Za všechno mohou bakterie!

V zásadě to není váš pot, za zápach jsou odpovědné bakterie, které z něj žijí. A vydávají ono štiplavé aroma (3). Antiperspiranty obsahují přísady, jako je například chlorid sodný (2). Tato látka dočasně blokuje potní žlázy. Pokud se potíte méně, máte v podpaží také méně bakterií a tím i méně zápachu. I deodorant omezuje pach, je to jeho jediná funkce. Mění pH pokožky a neutralizuje těkavé plyny, jež bakterie produkují (1) Prostředek, který použijete, je čistě na vašich preferencích, je třeba ale vzít v potaz míru pocení.

Zdroj: (1) leakeyfoundation.org/about/the-leakey-family/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32248967/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267001/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:47
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:20

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat