Včas léčený zánět mandlí

Akutní zánět krčních mandlí není žádná legrace. Co proti němu zabírá? Šalvěj, heřmánek a slaná voda!

Mandle zachycují choroboplodné zárodky, které se mohou dostat do dýchacích cest a způsobit tam infekce. Někdy si ale samy neporadí a o tom, že je s nimi něco v nepořádku, dávají vědět prostřednictvím obtíží s polykáním, bolesti v krku, horečky, bolestí hlavy či bělavého povlaku na samotných mandlích (1).

Často se objevuje i malátnost, třesavka, zvracení a zarudlý jazyk. Tento nepříjemný stav se nazývá tonzilitida neboli angína – akutní zánět krčních mandlí. Akutní tonzilitidy se vyskytují celoročně, zdrojem nákazy je bacilonosič nebo nemocný člověk. Nemoc se léčí antibiotiky, nicméně souběžně s nimi můžete vyzkoušet i pár domácích vychytávek, které ulevují od nepohodlí a podpůrně urychlují léčbu. Efektivní jsou všechny do jedné (1).

Odpočívejte a pijte

Čím více budete odpočívat, tím lépe se budete cítit. Pokud máte po ruce lékořicové pastilky, cucejte je, pomáhají při zklidnění hrdla a mají silné protizánětlivé účinky. Pijte teplý (nikoli horký) čaj s medem (ideálně zázvorový či fenyklový). Oba nápoje se aplikují při léčbě infekcí způsobujících tonzilitidu (2).

Kloktejte nejen slanou vodu

Účinné jsou i některé bylinky, konkrétně šalvěj lékařská či heřmánek. Kloktadlo si připravte z 1 čajové lžičky drogy, tu přelijte šálkem vroucí vody, nechte 5 minut vyluhovat a pak sceďte. Vlažný nálev kloktejte každé 2 hodiny. Nebo vezměte sklenici teplé vody a přidejte do ní lžičku soli. Jedná se o jeden z nejlepších domácích prostředků na zanícené mandle. Pro dosažení nejlepších výsledků kloktejte třikrát až čtyřikrát denně. Sůl zmírní zánět a zapůsobí proti infekci (2).

Chlaďte se

Chlad může být vysoce účinný při léčbě bolesti, zánětu a otoku, proto vsaďte na nanuky a ledově vychlazené nápoje. Také je možné na krk přiložit Priessnitzův obklad (2).

Pořiďte si do pokoje zvlhčovač vzduchu

Není žádným tajemstvím, že suchý vzduch dráždí hrdlo a tudíž zánět mandlí zhoršuje. To nedovolte a při spánku nechte zapnutý zvlhčovač vzduchu. Nemáte-li ho, minimálně poblíž postele sušte mokré prádlo, používejte rozprašovače a navlhčete záclony. Hodí se i pára ze sprchy. To hodně pomůže (2).

Dodržujte hygienické zásady

Často si myjte ruce a s ostatními nesdílejte jídlo, pití, nádobí nebo osobní věci, jako jsou zubní kartáčky (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544342/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106232/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat