Škrábance a řezné rány lze ošetřit esenciálními oleji

K nějakému škrábanci člověk přijde poměrně snadno. Co ale pak s ním? Tahle bolestivá, svědivá a mnohdy i krvácející patálie vyžaduje zásah esenciální myrthy, levandule nebo rozmarýnu!

Že esenciální oleje, kterých máte doma pořádnou zásobu, nemají v létě žádné využití? Ale jděte. Některé odpuzují hmyz a tlumí symptomy sezónních alergií, jiné zase urychlují léčbu škrábanců a řezných ran. A právě na poslední ze jmenovaných se dnes zaměříme! Oděrky jsou totiž běžnou součástí každodenního života, a to zejména v létě. Kterými vonnými olejíčky je lze ošetřit?

Spolehněte se na myrhu

Je myrha květina? Nebo snad bylina? Ani jedno, ani druhé. Jedná se o pryskyřici stromu myrhovníku, kterou k dezinfekci a zastavení krvácení používali už řečtí vojáci na bitevním poli. A přesně tohle při řezné ráně oceníte i vy, že? Rozmíchejte kapku či dvě ve vodě a získanou směsí si potírejte postižená místa (1).

Tea tree nikdy nezklame

Nemáte-li po ruce výše zmíněnou myrhu, můžete vsadit na tea tree olej. Ten na poškozené kůži vytváří ochrannou bariéru, která zabraňuje průniku bakteriálních a virových infekcí do krevního oběhu. Zároveň zmírňuje svědění, tlumí bolesti a zmenšuje otoky, což je při poranění vítaná první pomoc. Sluší se připomenout, že i tohoto zachránce je nutné před aplikací rozředit vodou (2).

Oceníte také levanduli

Levandule i esenciální olej z ní tvořený se nejčastěji spojuje s uklidněním pocuchaných nervů a kvalitním spánkem. Ale rozhodně to neznamená, že nepřijde vhod i v jiných situacích. I tento prostředek dokáže zastavit nepříjemné pálení, svědění i bolest. Řeznou svízel rovněž důkladně vydezinfikuje, čímž předchází možným zdravotním komplikacím. A protože levandulový esenciální vonný olej bývá velice jemný, je vhodný i pro naše nejmenší (3).

Účinná medicína v podobě rozmarýnu

Rozmarýnový olej sdílí s tím levandulovým mnoho léčivých vlastností. Tak se ho nebojte využít! Urychluje regeneraci a opravu narušených tkání, přičemž zlepšuje i krevní oběh. Bolístek ale zbavuje také (4)!

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17978635/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7491497/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat