Blahodárné účinky online detoxu

Být neustále na příjmu, v pohotovosti, na e-mailu a mobilu se v dnešní době nosí. Jenže čeho je moc, toho je příliš. Nemějte pocit, že by vám něco mělo utéct a o dovolené se zcela vypněte. Na duševní stav to má blahodárné účinky.

Vyhoření se u lidí stává běžným jevem, protože náš hektický životní styl nám stěží umožňuje udělat si pauzu a dobít baterie. Sluší se však uvést, že nonstop soustředění a nepřetržitá práce přispívá k úzkostem, depresi, zažívacím potížím, bolestem hlavy, svalovému napětí, problémům se spánkem, přibývání na váze, onemocněním srdce a poruchám paměti a koncentrace (1). Chcete tyhle potíže eliminovat a zároveň si po návratu do zaměstnání zajistit lepší podmínky? Psychologové doporučují dát si osvěžující pauzu (2). Má to tyhle výhody!

Vyšší produktivita

Pravidelné přestávky ve skutečnosti zvyšují produktivitu. Když neustále pracujeme, mysl se zahltí, pozornost se snižuje a člověk začne dělat chyby. Jakmile si však uděláte chvíli na to, aby vás „džob“ neovládal, postaráte se o příval energie potřebné pro zvládání dalších úkolů.

Snížená hladina stresu

Není žádným tajemstvím, že stres má negativní dopad na vaše duševní i fyzické zdraví, proto je důležité hledat způsoby, jak jej omezit, i kdybyste měli dva dny sledovat poklidnou hladinu jezera. Nebo si přečíst knihu, co vám roky leží v knihovně.

Nával kreativity

Relax podporuje kreativitu už jen proto, že umožňuje vybočit ze stereotypu a „proštouchnout“ aktivitu mozku. Platí tedy, že pokud si vezmete volno, vrátíte se do práce s novými nápady a svěžím dechem.

Posílená paměť

Mozek, přetížený neustálým přemýšlením, patří k orgánům, jenž je permanentně v zápřahu. Za předpokladu, že pořád něco řečí, je pro něj obtížné uchovávat informace a pamatovat si možné a nemožné. Dopřejte mu oddych, kognitivní funkce, včetně koncentrace, se znovu nakopnou!

Žijte okamžikem

Tak teď už víte, že se nevyplácí odmítat dovolenou. Kdy ji zahájíte? Vyberte datum a podstupte digitální detox. Přidejte do svého života zdravé aktivity, vyzkoušejte jízdu na motokárách, vyrazte do přírody, věnujte čas někomu z rodiny, zacvičte si, zapište se na kurz tvůrčího psaní. Rozhodně se nepřipojujte k internetu, telefony a tablety držte dál od sebe. Pokud přece jen není zbytí, technologii používejte pouze účelově, nikoli k zabíjení času.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279286/, (ě) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8385149/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat