Ticho má zajímavé účinky na zdraví

Potřebujete znormalizovat krevní tlak? Nebo toužíte spíše po štíhlejších křivkách, lepší paměti, kvalitnějším spánku či větší produktivitě? S tímhle vším vám může pomoci ticho. Proč má tak zázračnou moc?

Říká se, že ticho léčí. A světe, div se, ona je to vážně pravda. Vypněte hudbu, televizi, rádio i vyzvánění v mobilu. Tyto fantastické zdravotní výhody čekají jen na vás!

Ukázkový krevní tlak? Žádný problém!

O arteriální hypertenzi se mluví i píše jako o tichém zabijákovi, který si nevybírá. Jak vyšší krevní tlak zase usměrnit? Obvyklá opatření zahrnují zdravou stravu, užívání léků, pravidelný pohyb, stabilizaci tělesné váhy i omezení stresu. Ale podle všeho se na něj dá vyzrát i tichem. A pozor – stačí v něm pobývat pouhé dvě minuty. Alespoň takové překvapivé závěry přináší jistá studie (1) z roku 2006. Vyplývá z nich i to, že tímto způsobem lze snížit také srdeční frekvenci.

Žádný stres a lepší soustředěnost

Pokud utlumíte veškeré okolní a ovlivnitelné zvuky, dočkáte se i jiných pozitiv. Poukázal na ně loňský americký výzkum (2), jehož poznatky naznačují, že lidé, kteří pracují v tichosti, vykazují menší kognitivní zátěž, nižší úroveň stresu a lepší soustředěnost. Neříkejte, že se vám něco takového nehodí!

I paměť si přijde na své

A máme tu další vítané plus. Podle výzkumu (3) provedeného na zvířatech z roku 2013 dvouhodinové ticho stimuluje růst nových mozkových buněk v těch částech mozku, které přímo souvisejí s pamětí a schopností učení. Jeho autoři se domnívají, že stejně jako na zvířata může tato neobvyklá „medicína“ zabrat i na lidskou populaci. Mimochodem, neplánujete v dohledné době hubnutí?

Méně kortizolu, hezčí křivky

Hluk podporuje duševní nerovnováhu a hromadění stresového hormonu kortizolu. Jeho zvýšené hladiny vedou k úzkostem, nespavosti, chronickým nemocem, syndromu vyhoření i přibírání na váze. I v tomto ohledu je tedy ticho přímo léčivé (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1860846/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32805749/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4087081/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1637786/






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat