Příčiny vypadávání řas

Dlouhé a husté řasy jako vějíře si přeje mnoho žen, proto tak vzkvétá prodej řasenek slibujících prodloužení, natočení a zhuštění řas. Bohužel, v některých případech není co zlepšovat a na čem pracovat. Když řasy vypadávají, je to vždycky problém. Znáte jeho příčinu?

Vlasy a řasy – téměř stejná písnička! Řasy rostou, vypadávají a jsou nahrazovány novými, a to v přirozeném cyklu každých šest až deset týdnů, podobně jako prameny na hlavě. Za normální se považuje ztráta jedné až pěti řas denně (1). Pakliže se jedná o větší množství, hledejte příčinu v těchto řadách (2).

Nadměrné tření

Je důležité udržovat své oční okolí čisté a zbavené nečistot (zejména pokud jde o odstranění make-upu před spaním), ale odborníci upozorňují, že nadměrný tlak a třetí této citlivé oblasti řasám neprospívá.

Špatná manipulace s maskou na spaní

Maska na spaní nesmí být na obličeji přitisknuta příliš těsně, jinak řasy trpí, mění tvar, mohou se lámat a vypadávají. Vždy používejte masky na spaní, které jsou variabilní a nastavitelné podle vašich proporcí a potřeb.

Bakteriální infekce (z prošlého make-upu)

Pokud si nedáváte pozor na data expirace u make-upu, řasenek a odličovacích prostředků, zahráváte si. Všeobecně se doporučuje po otevření vyměnit řasenku za 3–4 měsíce, oční linky za 4 měsíce (tekuté) až rok (tuhé), na spotřebování make-upu máte 6–12 měsíců. Zkrášlovadla jsou náchylná k hromadění stafylokoků a je známo, že bakteriální infekce z prošlých produktů může způsobit zánět, což má za následek ztrátu řas.

Alergické reakce

Alergie na kosmetiku, oční make-up, odstraňovač make-upu a další produkty péče o pleť jsou běžnými příčinami dermatitidy očních víček, a pokud jsou závažné, postarají se o úbytek řas. Pokud máte podezření, že vypadávání vašich „vějířů“ je způsobeno reakcí na kosmetiku nebo oční krém, přestaňte problémové produkty používat.

Blefaritida

Pokud vaše řasy svědí, obě víčka jsou zarudlá a oteklá, pravděpodobně máte blefaritidu – zánět očních víček. Ten postihuje převážně lidi západoevropského původu s růžovým tónem pleti. Při blefaritidě mohou ucpané mazové žlázy v blízkosti kořene řas vést k chronickému zánětu a dysfunkci folikulů – a tím k zastavení růstu řas a jejich vypadávání.

Poruchy štítné žlázy

Štítná žláza řídí hormony v těle a náhlé změny hormonálních hladin z hyperaktivní (hyper) nebo nedostatečně aktivní (hypo) štítné žlázy mohou vést ke ztrátě řas.

Trichotillománie

Trichotillománie je stav, kdy si člověk vytrhává řasy kvůli emočnímu stresu. Může to být i genetické, přičemž uvedené nutkavé chování obvykle začíná v pozdním dětství nebo rané pubertě a často se řeší pomocí terapie či léků.

Alopecia areata

Alopecia areata je autoimunitní onemocnění, které kromě vlasových folikulů postihuje i obočí a řasy. Tento stav je často vyvolaný silným stresem, operacemi a dalšími problémy. Postižení také mají tendenci inklinovat k jiným autoimunitním onemocněním, jako je vitiligo nebo onemocnění štítné žlázy.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147748/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20567654/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat