Životní návyky zvyšující náchylnost k cukrovce

Diabetes se stal jedním z nejčastějších onemocnění, se kterými se lidé potýkají kvůli svým každodenním životním návykům. Máte k němu taky našlápnuto? To poznáte podle rekapitulace svého denního režimu!

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) cukrovou na celém světě trpí více než 420 milionů lidí (1). Při diabetu tělo není schopno správně zpracovat a využít glukózu z jídla. Existují přitom různé typy cukrovky, z nichž každá má své příčiny, všechny ovšem sdílejí společný problém nadměrného množství glukózy v krevním řečišti. Abyste se vyhnuli riziku diabetu 2. typu, nejběžnější formě tohoto zdravotního problému, je důležité znát rizikové faktory (2).

Stres

Stres, ať už psychický nebo fyzický, narušuje normální cirkadiánní rytmus těla, způsobuje nadváhu, obezitu, inzulínovou rezistenci a nakonec i cukrovku (3).

Sedavý způsob života

Dlouhé sezení, nehybnost a nedostatek pohybu se ukázaly být stejně rizikové jako kouření. Ve skutečnosti lékaři varují, že nástup diabetu 2. typu se častěji objevuje u lidí, pro které je pohybová aktivita cizím slovem. Naproti tomu studie prokázaly výhody cvičení jak pro dobré kardiorespirační zdraví, tak i prevenci diabetu. Doporučená doba je minimálně 150 minut týdně (4).

Kaloricky bohatý jídelníček

Nadměrná konzumace kalorií vede k nárůstu hmotnosti a činí člověka náchylným k cukrovce 2. typu. Kalorie musí být spotřebovány úměrně denní námaze a výdeji v závislosti na práci, kterou každý jednotlivec vykonává. Z tohoto důvodu by se množství potřebných kalorii u jedinců s méně aktivním zaměstnáním mělo snížit (2).

Závislosti

Pravidelné kouření a konzumace alkoholu přímo souvisí se srdečními chorobami, vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem a ano, také cukrovkou. Kouření působí na krevní cévy, zužuje tepny a přispívá k infarktu. Zvyšuje také riziko inzulinové rezistence (vedoucí k cukrovce). Není tajemstvím, že uvedený alkohol stojí za ztučněním jater, což opět může vést k inzulínové rezistenci a cukrovce (2).

Nedostatek makro a mikroživin

Nedostatek základních makro a mikroživin tělo ovlivňuje víc, než se na první pohled zdá. Příjem listové zeleniny, veganská či středomořská strava prokázaly v několika studiích přínosy při prodloužení nástupu cukrovky. Zdravá strava skládající se z bílkovin, vlákniny, esenciálních tuků a komplexních sacharidů se jeví jako nejlepší možná cesta, jak se diabetu vyhnout (2).

Břišní tuk

Vyšší podíl viscerálního tuku má přímou souvislost s inzulinovou rezistencí, a proto tukové polštáře okolo pasu nevěstí nic dobrého (5).

Zdroje: (1) www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_1, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551501/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700832/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5619737/






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat