Únavu očí není radno podceňovat

Syndrom suchého oka je sám o sobě hodně nepříjemný. Jestli ho máte a své oči často namáháte, rohovkám hrozí vážné nebezpečí!

Pokud den co den používáte počítač, tablet nebo mobilní telefon, pak ukázkové příznaky unavených očí jistě moc dobře znáte. Zahrnují kromě nepříjemného tlaku i bolest, podráždění, svědění, rozmazané vidění a mnohdy i migrény (1). Stejně jako jiné svaly na těle se i ty okohybné unaví, když jsou nadměrně zatěžovány a nemají prostor k odpočinku. Říkáte si, že to není nic moc strašného? Že to zase rychle přejde? Co když to není tak jednoduché?

Nepodceňujte příčiny problému

Pravda je taková, že kromě digitálních obrazovek může oční únavu způsobit prakticky jakýkoli dlouhý vizuální úkol. Někdy je to řízení automobilu, jindy třeba pletení nebo čtení knihy. Zkrátka a dobře, když se na něco díváte dlouho a intenzivně, není to pro zrak kdovíjak prospěšné. Ve většině případů se únava očí rozplyne ve chvíli, kdy skoncujete s její příčinou. Pokud ale trpíte syndromem suchého oka, může mít časté oční namáhání hodně vážné důsledky. Jsou-li oči obecně sušší, jejich pravidelné vyčerpávání vede ke komplikacím, jako jsou oděrky rohovky a infekce. Rohovka se vlivem narušeného slzného filmu může dokonce i roztrhnout, což umožní přístup bakteriím (1). Co všechno se dá udělat pro to, abyste se takovým scénářům vyhnuli?

Pravidlo 20/20 má své opodstatnění

Samozřejmě, prvním klíčovým preventivním krokem je oči tolik nenamáhat. Jenže copak to jde, když se v práci bez telefonu a počítače zkrátka neobejdete? Pak nezbývá, než dodržovat pravidlo dvaceti. V praxi to vypadá tak, že po každých 20 minutách zavřete na 20 sekund oči, což zapůsobí jako revitalizační odpočinková vzpruha (2). Po ruce byste měli mít i takzvané umělé slzy, tedy zvlhčující oční kapky, které vám v lékárně vydají i bez lékařského předpisu (3). Neméně důležité je i správné držení těla. Ať už se díváte kamkoli a na cokoli, příliš se u toho nepředklánějte a nesledujte to moc zblízka, neboť se tak oční svaly namáhají dvojnásob (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6020759/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7739554/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279326/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470534/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat