Konečně nerušený spánek

Podle průzkumů trpí nespavostí asi čtvrtina dospělých. Příčiny jsou velmi různé – od stresu a hluku až po fyzická a psychická onemocnění.

Asi každý z nás si už prožil jednu (nebo více) bezesných nocí. Když se objeví jen ojediněle, je to nepříjemné, ale nic závažného. Jakmile ale začnete mít problémy s e spánkem pravidelně, měli byste vyhledat pomoc. Nebo vyzkoušet následující tipy (1).

Pokud nemůžete usnout, vstaňte

Když ležíte hodinu nebo dokonce dvě v posteli bez spánku, automaticky začnete o něčem přemýšlet. V určitém okamžiku by se z kolotoče myšlenek mohly stát „závažné myšlenky“, které už nejdou zahnat. A myšlení v posteli je jed pro spánek. Je lepší vstát a dělat něco, co je extrémně nudné a monotónní – třeba čtení telefonního seznamu. Sledování vzrušujícího thrilleru v televizi naopak nedoporučujeme. 

Neustálá kontrola hodin

Mnoho lidí s nespavostí stále v noci kontroluje hodiny, protože se bojí, že zaspí. Pokaždé, když se podíváte na budík, je to jako impulz pro nové myšlenky, které vám znemožňují spát. 

Postel pouze ke spaní

Postel je jen na spaní nebo na sex. Lidé, kteří mají problémy se spánkem, by neměli v posteli číst, jíst, dívat se na televizi nebo se učit. Před spaním byste také neměli alespoň dvě hodiny pracovat. Sex je na druhou stranu pro spánek dobrý, protože podporuje všeobecnou relaxaci.

Hodně světla během dne 

Světlo ovlivňuje hormon melatonin, který řídí rytmus dne a noci. Měli byste proto být venku alespoň hodinu denně ještě před setměním. V zimních měsících pomoci, když si na stůl dáte lampu, kterou ráno rozsvítíte a necháte hodinu svítit.

Sportujte pravidelně a ne pozdě 

Cvičení a sport přispívají k dobrému spánku. Mnoho starších lidí se například pohybuje příliš málo, což může ovlivnit jejich spánek. Namáhavé činnosti byste však neměli dělat příliš pozdě večer. Měli byste zpomalit alespoň dvě hodiny před spaním, protože váš mozek a tělo potřebují čas na zklidnění.

Tmavá a chladná ložnice 

Při spaní je nejlepší, když je úplná tma. Teplota by se měla pohybovat mezi 16 a 18 stupni. Když bude příliš horko, budete se budit.

Mléko s medem místo alkoholu 

Před spaním se doporučuje mléko s medem. Tryptofan, který obsahuje, je důležitým prekurzorem spánkového hormonu melatoninu. Stejně dobře ale prý poslouží i teplý čaj.

A alkohol? O pivu je známo, že vás unaví. Dát si sklenku piva nebo vína maximálně třikrát týdně není nic špatného. Ale víc by to být nemělo. Kolísání hladiny alkoholu může narušit spánek. Před spaním byste také neměli jíst příliš mnoho jídla.  

Rituály a stejné časy

Pevné časy spánku dětem nepomáhají jen usnout. Užitečný může být i rituál. Čistěte si zuby každý večer, pak poslouchejte tichou hudbu a pak usněte. 

Choďte spát unavení 

Mnoho pracujících chodí brzy spát, protože musí brzy ráno vstávat. Někteří lidé ale nemohou spát vůbec, protože ještě nejsou unavení. Celková doba spánku také není důležitá. Nejdůležitější je první třetina spánku. Pak jste ve fázi hlubokého spánku, který je důležitý například pro váš imunitní systém. A je jedno, jestli usínáte před půlnocí nebo po půlnoci.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560720/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:42
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:40
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:35

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat