Odborníci varují před pitím kávy na lačný žaludek

Šálek horké kávy patří k nejčastějším ranním rituálům, bez kterých nezačíná den. Kofein probouzí, stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost a potlačuje únavu. Patří tak k nejpoužívanějším stimulantům na světě. Na lačný žaludek ale nepatří!

O kávě se toho říká ledacos. Dobrého i špatného. Podle odborníků prý může nabídnout určitou ochranu proti Parkinsonově chorobě, diabetu typu 2, onemocnění jater, včetně rakoviny jater nebo srdečního infarktu a mrtvici. Káva ovšem stále má potenciální rizika, většinou kvůli vysokému obsahu kofeinu. Může například dočasně zvýšit krevní tlak (1). Vysoký příjem vařené, nefiltrované kávy se také spojuje s mírným zvýšením hladiny cholesterolu. Pití kávy na lačný žaludek může mít i jiné nežádoucí dopady na celkové zdraví (2).

Zbytečné výzvy

Jestli to první, po čem ráno saháte, je káva, ohrožujete pohodlí svých střev a jdete naproti hormonální disbalanci. Káva je kyselá, a když ji konzumujete na prázdný žaludek, vystavujete organismus vysokému stresu už jen proto, že kofein zvyšuje hladiny kortizolu a tělo i mysl uvádí do stavu „bojuj nebo uteč“(3).

Proto se před oblíbeným šálkem doporučuje sníst aspoň něco malého, kupříkladu mléčný výrobek (jogurt se sušeným ovocem), ovesné vločky či mrkvovo-ovesný dort a podobně. V případě, že to neuděláte, můžete se dokonce dočkat i vleklých problémů s akné, jež se nazývá jako hormonální (3).

Kromě pupínků hrozí i bolest na hrudi

Káva zároveň uvolňuje dolní jícnový svěrač (4). Ventil se nemusí úplně uzavřít, což umožňuje žaludeční kyselině prosakovat do jícnu – tento stav se nazývá reflux kyseliny či reflux jícnu. Nejčastějším příznakem tohoto stavu je pálení žáhy, jež doprovází i ostrá bolest na hrudi. Pokud vám káva způsobuje kyselý reflux, neignorujte to. Dlouhodobý chronický reflux kyseliny by mohl vést k ezofagitidě, zánětu jícnu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778943/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445643/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16722996/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat