Nezdravé věci zahalené pozlátkem zdraví

Že čím více cvičení, tím lépe? Podle selského rozumu možná, ale realita je trochu jiná. A proč vaše srdce nemá rádo limonády s umělými sladidly, které budí dojem zdravého občerstvení?

Dnes je to samá módní dieta, superpotravina i odtučněná varianta toho či onoho. Také se mluví a píše o rostlinných stravovacích plánech i nejprospěšnějších režimech a produktech, které jsou pro nás údajně ty nejlepší. Ale vážně jsou? Čert aby se v tom vyznal! Koneckonců, některé věci se tváří jako zdravé, přitom vůbec nejsou. Zde je pár všeříkajících případů.

O alkoholu s nízkým obsahem cukru máme špatné mínění

Žijeme v době, kdy jsou nejrůznější diety středobodem populačního vesmíru. A trh na to samozřejmě reaguje. Jde hubnutí skloubit a alkoholem, který je považován za úhlavního nepřítele štíhlých proporcí? Samozřejmě, vždyť existují vína, piva i koktejly se sníženým obsahem cukru, tak proč si sklenku nedat, když je to bez váhového rizika? Jenže lidé mají o těchto nápojích hodně zkreslenou představu. Prokázal to výzkum (1), jehož zveřejnění plánuje odborný magazín Alcohol & Alcoholism. Jeho poznatky informují o tom, že se spotřebitelé domnívají, že s nižším podílem cukru jde ruku v ruce i menší množství alkoholu, což vůbec není pravda. Tato mýlka a jakýsi falešný pocit bezpečnější alternativy pak může za to, že mnozí tyto nápoje konzumují často a ve velkém, kvůli čemuž riziko nadváhy výrazně roste.

Když limonáda, tak jedině s umělými sladidly

Jste přesvědčení o tom, že když přejdete na dietní limonády s umělými sladidly, uděláte svému tělu velkou laskavost? Tahle výměna nemusí být takovým ternem, jak si asi myslíte. Podle studie (2) francouzského Národního institutu zdraví, o jejíchž závěrech byste se dočetli v časopise British Medical Journal, souvisejí umělá sladidla s větší pravděpodobností život ohrožujících kardiovaskulárních stavů.

Čím více sportu, tím lépe?

Pravidelná fyzická aktivita má nespočet výhod, proto zní logicky, abychom cvičili dennodenně, a to v pořádné intenzitě. Jenže i tohle se kupodivu může vymstít. Při nadměrné zátěži bez nutných prodlev na regeneraci začne organismus vnímat cvičení jako zvýšený stres. Vedlejším účinkem bývá i to, že se změnou hladiny pohlavních hormonů a kortizolu více ukládají tukové zásoby (3).

Zdroje: (1) www.scimex.org/newsfeed/sorry-low-sugar-alcohol-is-still-bad-for-you?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (ě) www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071204?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) ww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7714788/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat