Bromelin je nepostradatelný pomocník při viróze

Chcete se vyhnout angíně i covidu-19? Užívejte bromelin, který kromě podpory imunity pečuje o klouby i krevní oběh!

Bromelin je směs enzymů nalezených v ananasu (Ananas comosus ), které tráví bílkoviny (proteolytické). Získává se ze stonku a šťávy ananasu a poprvé byl izolován z rostliny ananasu koncem 19. století. Používá se přitom k léčbě řady stavů od zažívacích potíží po zmírnění zánětů. Je také zvláště účinný při snižování zánětu způsobeného infekcí (5). Tedy nejenom. Výčet jeho schopností je mnohem širší.

Má pozitivní účinky na kardiovaskulární systém

Bromelin zabraňuje nebo minimalizuje závažnost anginy pectoris a tranzitorní ischemické ataky. Může také rozkládat cholesterolové plaky a vykazuje silnou fibrinolytickou aktivitu. Kombinace bromelinu a dalších živin má pozitivní účinky na krevní oběh a kardiovaskulární systém. Bromelin je totiž inhibitorem agregace krevních destiček, takže minimalizuje riziko arteriální trombózy a embolie (1).

Zotavuje tělo ze zánětu

Zatímco bromelin může být užitečný jako trávicí pomůcka, používá se především k podpoře zotavení ze zranění, podvrtnutí, natažení, artritidy, operací a jiných fyzických traumat. Bývá také užitečný při podpoře zotavení těla ze zánětu a po operacích (2).

Má pozitivní vliv na zdraví kloubů

Bromelin má několik příznivých účinků na podporu zdraví kloubů, zejména u osteoartrózy (3) a degenerativních poruch kloubů způsobených rozpadem chrupavky a dalších kloubních sloučenin. Bromelin zároveň podporuje zdraví klouby tím, že chrání chrupavky prostřednictvím snižování oxidačního stresu a genetické exprese sloučenin, které spouštějí zánět a bolest.

Podporuje imunitní funkce

Bromelin má velmi komplexní účinky na imunitní funkce, může odvrátit zánět a riziko infekce, ba co víc. V kombinaci s kurkuminem se dá považovat za preventivní prostředek proti covidu-19 (4). Účinek bromelinu na imunitní funkce souvisí s přímým dopadem na bílé krvinky.

Dostupné formy bromelinu

Bromelin je dostupný především v tabletách a kapslích. Pokud se aplikuje jako prostředek na podporu trávení, měl by se užívat těsně před jídlem (ne více než třicet minut před jídlem). Obecně je bromelin velmi dobře snášen a nebyly u něj vypozorovány žádné vedlejší účinky (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538506/, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589936820300463, (5) www.en.wikipedia.org/wiki/Bromelain






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat