Alkohol popíjený v těhotenství mění mozek dítěte

Pouhá jedna sklenka alkoholu týdně. Že to během těhotenství nevadí? Vadí to hlavně mozku plodu, který se kvůli tomu může opožděně vyvíjet. Dítě si pak problémy s pamětí a zpracováváním informací ponese celý život!

Na celém světě se nenajde jediný lékař, podle kterého je konzumace alkoholu v těhotenství v naprostém pořádku. Stále se ale najde spousta budoucích maminek, které se mu ani v požehnaném stavu nevyhýbají, což je obrovský risk. V sázce je i opožděný vývoj dítěte!

Drink s bříškem? Nic výjimečného!

Dle tiskové zprávy amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (1) pije alkohol zhruba každá desátá gravidní žena. Některé si dají drink jen jednou za čas, u jiných se už dá mluvit o pravidelné spotřebě. Problémem je to, že si ho plod chtě nechtě dává spolu s matkou, což má na něj pochopitelně hodně špatný vliv.

Hrozí opožděný vývoj miminka

Podle nedávné studie (2) prezentované na výročním zasedání Radiologické společnosti Severní Ameriky stačí pouhá sklenka týdně na to, aby to změnilo mozek dítěte a opozdil se jeho celkový vývoj. Její poznatky jasně ukazují, že alkoholické nápoje mění velikost i strukturu mozkových buněk, přičemž narušují jejich ochranný povlak a vzájemná propojení. To se dotýká zejména těch mozkových částí, jež jsou spojeny s jazykem, kognicí, pamětí i schopností zpracovávání informací. A tohle by žádnému rodiči jedno být nemělo! Ovšem realita ukazuje hodně smutná fakta, nad kterými mnohdy zůstává rozum stát.

Chyba, kterou už nikdo nevrátí

Vědci v rámci výše zmíněné studie (ě) zkoumali mozkovou aktivitu celkem 24 plodů mezi 22. a 36. týdnem těhotenství. Konzumace alkoholu byla zjištěna u 17 matek, což je alarmující samo o sobě. U jedné z nich šlo dokonce o 14 nápojů týdně, nad čímž se podivili i samotní odborníci. Podle nich opravdu stačí jen jedna sklenka za sedm dní a dochází k markantním mozkovým změnám plodu, které způsobují kognitivní i behaviorální potíže a poruchy chování. Ty si dítě může nést už po celý život.

Zdroje: (1) www.cdc.gov/media/releases/2015/p0924-pregnant-alcohol.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.press.rsna.org/timssnet/media/pressreleases/14_pr_target.cfm?id=2384&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat