Kurkuma by se neměla kombinovat s některými léky

Kurkuma je velice prospěšná. Platí to ale vždycky? Bohužel ne. Lidem, kteří užívají léky na srážlivost krve, se může spíše vymstít. A platí to i pro ty, které trápí pálení žáhy!

I když se věk dámy nikdy neprozrazuje, v případě kurkumy lze udělat výjimku. Podle historických pramenů a dochovaných údajů se využívá již deset tisíc let, jde tedy o jedno z nejstarších koření vůbec. Nikdy ovšem nebylo jen obyčejnou kuchyňskou přísadou, své uplatnění nalezlo i při léčení, zkrášlování a vykonávaní náboženských obřadů. Ani moderní věda s pochvalami nešetří!

Elixír pro srdce, mozek i štíhlé křivky

Útlum zánětů, silná podpora při neutralizaci škodlivých volných radikálů, snížení rizika Alzheimerovy choroby a demence, vítané zlepšení paměti nebo omezení pravděpodobnosti výskytu srdečních onemocnění. To je jen zlomek prokázaných účinků kurkumy, které se připisují zejména obsaženému kurkuminu (1). Kurkuma, která dle některých názorů urychluje i hubnutí a spalování kalorií, má ale i temnou stránku, neboť může narušit účinnost a působení některých léků (2). Se kterými konkrétními ji raději nekombinovat?

Když je problém s krví

Kurkuma funguje jako mírné ředidlo nejcennější tekutiny kolující v žilách, což je také důvod, proč se nedoporučuje míchat s léky na srážlivost krve (3). Ať už užíváte warfarin, plavix či stacyl, buďte s tímto kořením skutečně opatrní, nebo ho z jídelníčku zcela vyřaďte. Tzv. indický šafrán může uškodit i těm, kterým lékař předepsal léky na snížení hladiny krevního cukru (4). Neuvážené spojení jednoho s druhým dokáže zapříčinit hypoglykemii, což není žádná legrace. Kurkuma by taktéž neměla být kombinována s přípravky upravujícími produkci žaludečních kyselin, které pomáhají třeba na pálení žáhy. Výsledkem bývá nevolnost, bolest žaludku i obtěžující nadýmání.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26007179/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17569207/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1064748117305110?via%3Dihub, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28274852/






Celkem 2 komentářů

me muj doktor rekl to same,nema cenu kupovat kraviny,muj pradeda se dozil 99let, a urcite nic nebral,protoze nic nebylo
28.12.2022

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat