Benefity dostatečného příjmu tekutin

Kolik vody denně vypít?

Při nedostatku tekutin může docházet až k dehydrataci organismu, při kterém hrozí tělu vážné zdravotní problémy. Zhoršuje se také regulace tělesné teploty, začínají bolesti hlavy a špatně se vylučují odpadní látky. Jaké má tedy naopak pití dostatku tekutin benefity? Kromě pozitivních účinků na lidské zdraví a fungování těla, dokáže dostatek vody pomoci s kvalitou pleti, nehtů i vlasů. Voda dokáže také pozitivně ovlivnit sportovní výkon a příjemně osvěžit v průběhu tréninku (1).

Kolik vody za den vypít?

Při výpočtu množství vody, kterou je potřeba za den přijmout, je možné vynásobit svoji hmotnost 30–45 a dostaneme množství, které by mělo být optimální. Jako příklad se dá uvést 70kg osoba. Pro tu by výpočet vypadal následovně: 70 x 35 = 2 450 ml. Množství vody také záleží na dalších faktorech, jako je druh zaměstnání, pohlaví, věk a náročnost fyzických aktivit. Zvýšený pitný režim by měl platit hlavně v letních měsících, kdy tělo vylučuje více vody, kvůli regulaci tělesné teploty (2).

Jak je to při sportu a zvýšené fyzické aktivitě?

Při sportu dochází k vyšším ztrátám vody, kterou je potřeba průběžně doplňovat. Optimálně je vhodné během jedné hodiny tréninku přijmout zhruba 0,5 až 0,8 litru vody. Tělo bude vodu při tréninku i přirozeně vyžadovat, ale nelze se spoléhat pouze na pocit žízně, který tělo používá spíše jako varovný signál, že už má vody nedostatek (3). 

Jak si vhodně ochutit vodu?

Pít dostatek vody může být pro některé lidi poměrně náročné. Zvláště pokud byli doposud zvyklí pít převážně slazené nápoje. Nicméně se dá voda i příjemně ozvláštnit různými doplňky. Stačí do džbánu s vodou přidat pár kostek ledu, několik lístečků máty, nakrájený citron, pomeranč či jakékoli jiné ovoce, které vodě dodá požadovanou chuť. Voda se dá také ochutit vaší oblíbenou příchutí BCAA, které k tomu navíc běžně neobsahují cukr ani velké množství kalorií (3). Je libo vychutnat si příchuť pomeranče, maliny nebo snad koly?

Pokud máte i tak problém stanovený denní limit vody vypít, můžete si uvařit velkou konvici neslazeného čaje a tu v průběhu dne popíjet. Na příchuti nezáleží. Může být jak ovocný, tak i zelený nebo černý. U zeleného a černého čaje ale dávejte pozor na množství přijímaného kofeinu za den (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315424/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084005/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682880/, (4) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat