Pálení žhaví uhasí banán nebo podmáslí

Silná bolest žaludku, pálení žáhy, nadýmání, škytavka, plynatost a kyselý reflux. Pokud trpíte těmito problémy znovu a znovu, vyzkoušejte domácí prostředky proti překyselení organismu, mezi které patří banán nebo podmáslí!

Nadměrná produkce žaludeční kyseliny způsobuje pálení žáhy nebo bolest v dolní oblasti hrudníku. Tento stav spouští konzumace některých potravin, jako jsou citrusy, rajčata, česnek nebo kořeněná jídla a určité nápoje. Na vině je i alkohol a káva. Pálení žáhy lze předejít zdravými návyky. Pokud na něj trpíte, nepřejídejte se. Místo toho jezte menší porce, ale v pravidelných intervalech. Nespěte na pravé straně, spíš preferujte levý bok. Tato poloha neumožňuje žíravým žaludečním kyselinám vstoupit do jícnu (1). V případě nouze pak vytaste domácí zachránce!

Banán

Banány jsou mimořádně prospěšné pro zdraví střev a žaludku, protože obsahují hodně vlákniny, která zlepšuje proces trávení. Jsou bohaté na draslík a stimulují tvorbu hlenu v žaludku, čímž zabraňují nadměrné tvorbě kyselin (2). Zralý banán je tak dokonalým lékem na silné záchvaty kyselosti.

Studené mléko

Je známou skutečností, že mléko představuje zdroj vápníku, což z něj dělá superpotravinu pro zdraví kostí. Věděli jste ale, že vápník je také jednou z hlavních složek volně prodejných antacidů? Pečuje o rovnováhu pH a správné trávení (3).

Podmáslí

Studené podmáslí je dalším užitečným protijedem na kyselost. Pro úlevu od pálení žáhy vypijte poctivou sklenici! Podmáslí obsahuje kyselinu mléčnou, jež neutralizuje kyselost v žaludku. Kyselina mléčná dále uklidňuje žaludek tím, že potahuje žaludeční výstelku a snižuje příznaky podráždění a kyselého refluxu (4).

Kromě toho je podmáslí přirozeně se vyskytující probiotikum. Dobré bakterie přítomné v probiotikách zabraňují hromadění plynu a nadýmání, které často způsobuje kyselý reflux. Umožňuje také správné trávení a vstřebávání živin a potravin, což v konečném důsledku eliminuje a snižuje možnost výskytu kyselosti a udržuje gastrointestinální zdraví v dobrém stavu. Některé studie podporují i myšlenku, že bakterie mléčného kvašení zmírňují bakteriální/virový průjem (4).

Mandle

Dalším domácím lékem, který dobře zmírňuje kyselost, jsou mandle. Ve starověku v zemích Blízkého východu se považovaly za přírodní lék na vředy a pálení žáhy. Jsou bohaté na přírodní oleje, jež zklidňují a neutralizují žaludeční kyseliny. Vysoký obsah vlákniny také pomáhá při procesu trávení (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441938/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622792/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26109800/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10369488/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat