Jaké příznaky hlásit gynekologovi

Gynekolog není nepřítel, spíš parťák! Netajte před ním, že se vaše tělo mění nebo náhle reaguje nějakým nestandardním způsobem. Můžete si tím pěkně zavařit!

Ženy obecně chodí na gynekologické prohlídky většinou nerady. Udává se, že důsledná je v tomto směru pouhá třetina dam. Pravidelné prohlídky jsou přitom zásadní. Ženy by gynekologa měly navštěvovat převážně i po čtyřicítce. Právě v tomto věku totiž začíná stoupat riziko rakoviny děložního čípku. Preventivní vyšetření, které hraje o čas, pak zvyšuje šanci na léčbu. Vždy platí, a to bez ohledu na věk, že naslouchat svému tělu znamená neignorovat neobvyklé stavy a příznaky. Které?

Bulka v prsu

U mnoha žen se v průběhu života objeví bulka v prsu. Nemusí se však nutně jednat o rakovinu prsu, protože existuje i mnoho nezhoubných nádorů. I když obvykle nepředstavují zdravotní riziko, v některých případech se odstraňují. Obecně je třeba u každé bulky zjistit, zda je benigní (nezhoubná) nebo maligní (zhoubná).

Vaginální zápach, svědění nebo pálení

Dráždivé látky, jako jsou parfémované slipové vložky nebo nové mýdlo, mohou vyvolat podrážení v intimních oblastech. Pokud se však vyskytují pravidelně, a navíc se zhoršují, může váš lékař chtít otestovat, zda netrpíte vaginální nebo sexuálně přenosnou infekcí.

Menstruační změny

Zatímco nepravidelná menstruace je v perimenopauze běžná, časté krvácení normální není. Jakmile zaznamenáte, že se váš menstruační cyklus neshoduje s menstruačním kalendářem a začne být delší, bolestivější či třeba silnější, měl by o tom lékař vědět.

Pánevní bolest nebo jiné nepohodlí

Menstruační křeče a občasné štípání v pánvi nepředstavuje konec světa, tedy aspoň většinou. Na druhou stranu platí, že jakmile bolest nebo nepohodlí, a to včetně nadýmání, časem narůstá, nenechávejte si to pro sebe. Mezi možné příčiny patří děložní myomy, endometrióza, cysty na vaječnících nebo (vzácně) rakovina.

Nové krvácení

Jestli vaše menstruace přestala být tématem číslo jedna někdy zhruba před 12 nebo více měsíci, neočekávané krvácení může signalizovat rakovinu dělohy nebo jiný potenciálně závažný stav. Na nic nečekejte a ihned kontaktujte gynekologa.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534223/ -celý článek






Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat