Fungující metabolismus je důležitý pro celkové zdraví

Únava? Akné? Nebo snad častá migréna, takřka neustálá bolest kloubů či vysoká hladina cholesterolu? I tohle jsou známky špatně fungujícího metabolismu.

Pojďme si trochu popovídat o metabolismu. Že vás tohle téma příliš nezajímá, protože jste se svými tělesnými proporcemi víceméně spokojení a hubnutí není na pořadu dne? V pořádku. Ale ono tady vůbec nejde jen o redukci váhy.

Ujasněme si fakta

Je pravdou, že se o něm v souvislosti se spalováním kalorií mluví asi nejčastěji. Ve své podstatě je ale metabolismus celý soubor buněčných mechanismů, které generují energii z vašeho jídla a prostředí, aby poháněly každou jednotlivou buňku v těle. Tedy alespoň tak to vysvětluje americká lékařka Casey Means (1). Pokud zde vše probíhá hladce, organismus je schopný efektivně využívat glukózu nebo cukr na energii, přičemž udržuje hladinu inzulinu a krevního cukru na stabilní úrovni. Od toho se odvíjí emocionální odolnost, dobré kognitivní zaměření, harmonické psychické rozpoložení a vlastně i tolerance ke konzumovaným potravinám, která minimalizuje riziko trávicích potíží. A co když to hladce vůbec neprobíhá?

Problémy na sebe nenechají dlouho čekat

Podlomené metabolické zdraví se dává do souvislosti s větší pravděpodobností kardiovaskulárních chorob, demencí, ztučněním jater, rakovinou, neplodností i erektilní dysfunkcí (2) (3). Jde nějak poznat, že metabolismus není v dobré kondici? Prý ano. Mezi ukázkové příznaky patří nadváha a neschopnost zhubnout, časté úzkosti, arteriální hypertenze, přetrvávající vysoká hladina cholesterolu, chronické bolesti, silná touha po sacharidech, opakující se migrény, akné i permanentní únava (4)(5). Jak o něj pečovat, aby byl zdravý a šlapal jako hodinky? Na jeho stav má velmi příznivý vliv pravidelná fyzická aktivita, optimální příjem vlákniny, omezení cukru, dostatečný pitný režim a kvalitní spánek. Dopřáváte mu to?

Zdroje: (1) www.realsimple.com/health/preventative-health/how-to-boost-metabolism, (2) www.academic.oup.com/jsm/article-abstract/12/12/2233/6966818?redirectedFrom=fulltext&login=false, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306452222002718?via%3Dihub, (4) www.archive.ircmj.com/article/18/6/55224-pdf.pdf, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35677010/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat