Nadměrné pocení vás může připravit o vlasy

Pot má pro nás životně důležitou funkci, ale pokud se jeho produkce vymkne z rukou, rýsují se potíže. Proč jeho nadbytek nahrává nadměrnému vypadávání vlasů?

Venku už se nám hezky oteplilo, což znamená, že přichází zpocená sezona. Ať už si o pocení myslíte cokoli, pravdou je, že bychom bez něj v žádném případě neobešli.

Možná nevoní, ale zachraňuje životy

Pot je vodnatý výměšek apokrinních a ekrinních potních žláz (1), kterých máme více než dost. Jeho primární úlohou je termoregulace, tedy udržení optimální a hlavně bezpečné teploty. Jak se tato tekutina dostává na pokožku, odpařuje se a ochlazuje tělo. Bez ní by se náš organismus mohl přehřát, což by mohlo skončit i smrtí (2). Vědci se domnívají, že kromě ochlazování pot ještě napomáhá při vylučování toxinů, hydratuje pokožku a zajišťuje rovnováhu stopových minerálů (3). Je tedy důležitý, potřebný a nepostradatelný. Ale musí ho být tak akorát, protože jeho nadbytek způsobuje potíže.

Plešatost a infekce nikoho nepotěší

Hyperhidróza je porucha charakterizovaná nadměrným pocením, ke kterému dochází i v případech, kdy by k tomu normálně docházet nemělo. Lidé postižení tímto stavem jsou orosení nejen při fyzické zátěži, ale také v naprostém a nečinném klidu. Nejvíce pak vlhne podpaží, dále dlaně, chodidla a obličej. Tato svízel podstatně zvyšuje náchylnost ke kožním infekcím (4). Nemluvě o tom, že může útočit na sebevědomí, protože připravuje nepříjemné a mnohdy i trapné společenské chvilky. Jako by toho nebylo málo, hyperhidróza dokáže člověku hodně zredukovat i objem vlasů.

Zákon akce a reakce?

Jak je tohle možné a co má pot společného s hustou kšticí? Odborníci nabízejí hned dvě možná vysvětlení. Obsažená kyselina mléčná nehezky reaguje s keratinem ve vlasech, což vede k jejich postupnému poškození a nakonec i nadměrnému vypadávání (5). Druhým důvodem je podle nich to, že se pot smísí s bakteriemi na pokožce hlavy, kvůli čemuž vznikají plísňové infekce, jež podporují nechtěné ztráty. Jak a čím je účes při nadměrném pocení možné zachránit? Chce to skutečně časté mytí hlavy a pravidelný peeling vlasové pokožky. Pomůže i její občasná masáž, která zlepší krevní cirkulaci.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Pot, (2) www.verywellhealth.com/sweat-6503173, (3) www.medlineplus.gov/sweat.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (4) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/symptoms-causes/syc-20367152, (5) www.stylecraze.com/articles/sweating-lead-to-hair-loss/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat