Trend eko menstruace vzrůstá

Pokud nám osud planety a našich budoucích generací není lhostejný, měli bychom žít udržitelným způsobem, zdůrazňují odborníci. Ekologická udržitelnost si proto začíná podmaňovat už i menstruaci!

Plast, plast a zase jenom plast. I když si to mnohdy ani neuvědomujeme, je všude kolem nás a setkáváme se s ním na každém kroku. A to je problém, jehož rozměr dávno přerostl snesitelnou hranici. Plast, zejména tedy ten jednorázový, vytváří obrovské množství odpadu, který zatěžuje přírodu, životní prostředí a v neposlední řadě také naše zdraví.

Včera bylo pozdě

Možná si právě vy říkáte, že na základě vašeho eko myšlení se plast do svého života snažíte pouštět co nejméně. U kontejnerů tedy zodpovědně třídíte, místo igelitových tašek využíváte ty látkové a obecně podporujete bezobalové nakupování. Ano, to je dobrý tah. Nezapomněla jste ale na něco? Co třeba na svou menstruaci?

Víte, co vlastně používáte?

Podle studie amerických vědců publikované v odborném žurnálu Current environmental health reports (1) spotřebují ženy během svého života i více než 10 tisíc kusů produktů menstruační hygieny. K nejpoužívanějším stále patří jednorázové vložky a tampony, které tvoří velkou ekologickou zátěž. Z výzkumu britské organizace Women’s Environment Network (2) totiž vyplývá, že tyto produkty mohou obsahovat až 90 procent plastu (jmenovitě polyeten, polypropylen a polyester), což odpovídá čtyřem plastovým nákupním taškám schovaným v jedné vložce. Za celoživotní menstruační éru to pak v průměru dělá 44 000 pytlů plastového odpadu na osobu. Ve stínu těchto okolností a obav o budoucnost naší planety tedy narůstá trend oko menstruace. A odborníci to jen chválí! Chytíte se taky?

Jde to i jinak!

Závěry nedávné australské studie (3) uskutečněné mezi ženami ve věku 15 až 29 let dokazují, že lhostejnost už se nenosí. Její poznatky uvádí, že čtyři z deseti příslušnic něžného pohlaví volí místo klasiky znovupoužitelné menstruační pomůcky, jako jsou kalíšky a kalhotky. Dobré zkušenosti s nimi ale má i polovina mladých Češek okolo 23 let, jak vyplývá z loňského průzkumu společnosti Dm drogerie markt (4). Hlavním důvodem je ekologie a udržitelnost, jak jinak. A pozor – naprostým hitem se stávají i menstruační plavky!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9876534/, (2) www.wen.org.uk, (3) www.bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-023-02197-3, (4) www.dm.cz/o-spolecnosti/presscentrum/tiskove-zpravy/sortiment/pruzkum-dm-alternativni-menstruacni-pomucky-1396056






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat