Zbavte se vapování a dočkáte se těchto změn k lepšímu

Dlouho se říkalo, že je elektronická cigareta neškodná. Nevěřte tomu a zbavte se jí co možná nejdřív. Podle čeho, hezky den po dni, poznáte, že se vaše tělo uzdravuje?

Když se e-cigarety poprvé dostaly na trh, říkalo se, že jsou bezpečnější alternativou tabákových cigaret. Nyní se však objevuje stále více důkazů o opaku. Jejich dlouhodobé užívání výrazně zhoršuje funkci krevních cév v těle a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Věřte, že když s tímhle zlozvykem přestanete, začne na to tělo okamžitě reagovat (1). Jakým způsobem?

O 20 minut později: kardiovaskulární zlepšení

Již za 20 minut od posledního šluknutí se vaše srdeční frekvence vrátí do normálu, krevní tlak klesne a oběh se začne stabilizovat. Možná, že dokonce zaznamenáte i zlepšení dýchání. Je to proto, že dvě klíčové složky v e-cigaretě – propylenglykol a rostlinný glycerin – při zahřátí produkují chemikálie, které jsou pro dýchací cesty škodlivé (2).

O několik hodin později: abstinenční příznaky

Nikotin je návykový, proto počítejte s abstinenčními příznaky, které se projevují v psychické i fyzické rovině. Psychologické příznaky mohou zahrnovat touhu po nikotinu, změny nálad, potíže se soustředěním, podrážděnost a úzkost. Mezi fyzické projevy patří bolesti hlavy, pocení, třes, nespavost, zvýšená chuť k jídlu, křeče v břiše a zácpa. Toto pravděpodobně pocítíte během čtyř až 24 hodin po ukončení, ale ty největší nepříjemnosti vrcholí kolem třetího dne (2).

O den později: riziko infarktu klesá

Podle studie z roku 2018 zveřejněné v odborném časopise American Journal of Preventive Medicine (3) každodenní používání e-cigaret zdvojnásobuje riziko srdečního infarktu. Už po jednom dni se však riziko začne snižovat díky regulaci krevního tlaku, zvýšení hladiny kyslíku v krvi a snížení negativního vlivu na hladinu cholesterolu a tvorbu krevních sraženin.

O dva dny později: smysly se začínají zlepšovat

Vaping, stejně jako kouření cigaret, otupuje smysly, čich i chuť. Po pouhých 48 hodinách bez šlukování si můžete všimnout, že se zlepšila vaše schopnost si jídlo naplno vychutnat (2).

O tři dny až tři týdny později: nikotin je z těla pryč

Lépe se vám dýchá, potraviny chutnají jinak a postupně se zlepšuje i kapacita a kondice plic, které jsou znovu schopné bojovat s infekcemi (2).

Po devíti měsících: srdeční infarkt není na pořadu dne

Jak čas plyne, pociťujete menší dušnost i kašel, krevní cévy se vracejí do svého normálního průměru a riziko srdečního infarktu je snížené na polovinu (2). Každý další měsíc bez se tak vapování se počítá!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8968985/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8129966/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208321






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat