I dobrý cholesterol pro vás může být špatný

O dobrém cholesterolu se hovoří v samých superlativech, takže to budí dojem, že čím více ho v těle máme, tím pro nás lépe. Jenže ono to tak není. I tenhle dobrodinec má své bezpečné limity!

O cholesterolu a jeho vlivu na naše zdraví slýcháme už celé roky. Tuto voskovitou látku podobnou tuku tělo nutně potřebuje, a to k tvorbě zdravých buněk, hormonů a vitaminů. Cholesterol se krevním řečištěm pohybuje na komplexních molekulách, kterým se říká lipoproteiny. A právě od nich se odvíjejí jeho vlastnosti.

Hodný versus zlý

„Je běžnou praxí, že se cholesterol označuje jako dobrý a špatný. Ve skutečnosti to ukazuje na různé druhy lipoproteinů, které jsou s vysokou nebo naopak nízkou hustotou,“ vysvětluje australská registrovaná dietoložka Rebecca Flavel (1). Že laicky přezdívaný špatný cholesterol není žádné terno, to si lze jednoduše domyslet. Z pohledu odborníků jeho hromadění vede k ucpávání tepen, což může přispívat k rozvoji ischemické choroby dolních končetin, retinopatii, selhání ledvin i erektilní dysfunkci (2). A jak si stojí cholesterol dobrý? Soudě podle názvu to vypadá, že je jen k užitku a nemůže ublížit. Koneckonců, pomáhá odstraňovat nadbytek jeho škodlivého kolegy a z krevního oběhu ho přenáší do jater, které se s ním vypořádají. Jenže má to jedno velké ALE. Ani tohoto dobrodince bychom v organismu neměli mít příliš.

Méně je více?

Ještě donedávna byly vyšší hladiny dobrého HDL cholesterolu považovány za prospěšnou věc a součást zdravého profilu. Ovšem teď se ukázalo, že pravda je trochu jinde a ty „vyšší hladiny“ souvisejí s rizikem onemocnění koronárních tepen (3). „Hladiny cholesterolu se typicky vyjadřují v milimolech na litr v krvi. Evropská kardiologická společnost doporučuje, aby HDL nebyl vyšší než 2,3 mmol/l,“ upozorňuje výše jmenovaná dietoložka Rebecca Flavel. Podle ní toho lze dosáhnout vyváženou stravou s dostatkem rozpustné vlákniny a zdravých tuků.

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/good-cholesterol-bad, (2) www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/blood-and-lymph/high-cholesterol, (3) www.jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2792282






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat