Znepokojivé spojení mezi vysokými teplotami a poškozením zraku u seniorů

Roky slýcháme o tom, že bychom v létě měli nosit sluneční brýle, protože ultrafialové paprsky mohou zapříčinit patologické změny očí a negativně ovlivnit schopnost vidění. A nejsou to jen plané řeči! Vždyť kvůli ostrému letnímu slunci hrozí starším lidem i naprostá ztráta zraku.

Typické letní teploty letos přišly trochu se zpožděním, nicméně už se hlásí o pořádně horké slovo. Jenže co si budeme povídat – panující tropy rozhodně nevítá každý. Jen pomysleme na seniory, kteří jsou teď vůbec nejzranitelnější skupinou obyvatel. Právě jim kvůli extrémně žhavému klimatu dokonce hrozí i úplná slepota.

Slunce jako nepřítel

Nový kanadský výzkum uskutečněný Torontskou univerzitou odhalil velmi znepokojivá fakta. Podle jeho poznatků mají starší lidé pobývající v oblastech s vysokými teplotami výrazně větší pravděpodobnost vážného poškození zraku (1). Protože se teď značně potíme i my, nejsme tedy z obliga. Autoři tohoto výzkumu se obávají, že s globálním oteplováním se v budoucnu situace ještě o mnoho zhorší, což pochopitelně nevěstí nic dobrého. V bezpečí tu podle nich není vůbec nikdo! „Výsledky našich zúčastněných seniorů byly konzistentní. Pokud jde o konkrétní pohlaví nebo demografické faktory, příliš se nelišily,“ potvrzuje lékařka a spoluautorka studie Elysia Fuller-Thomson (2). Hlavním viníkem letních zrakových problémů je kromě vystavování se ultrafialovým paprskům i znečištěné životní prostředí.

Možná bude ještě hůř

„Naše nová zjištění s sebou přinášejí spoustu nezodpovězených otázek. V příštích letech plánujeme prozkoumat, zda vyšší klimatické teploty nesouvisejí i s dalším postižením starších osob, jako je například hluchota či fyzické omezení v každodenních činnostech,“ vysvětluje výše jmenovaná lékařka Elysia Fuller-Thomson. Ta upozorňuje na to, že největší potíže se zrakem i jinými věcmi mohou mít lidé ve věkovém rozmezí 65 až 79 let.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/994061, (2) www.nypost.com/2023/06/30/high-temperatures-tied-to-worrying-loss-of-sight-among-seniors/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:30
17 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:58
162 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:57

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat