Příčiny a léčba krvácení dásní

Vytéká vám krev z dásní, navíc už delší dobu? Nepřehlížejte to, ale řešte. Jak a čím? Pomohou studené obklady i peroxid vodíku!

Existuje mnoho příčin krvácení dásní, včetně čištění zubů tvrdým kartáčkem. Krvácející dásně často bývají zanícené nebo podrážděné, což může vést k různým dalším problémům. Zde jsou některé způsoby, jak ho zarazit.

Dodržujte správnou ústní hygienu

Udržování dobré dentální hygieny zahrnuje čištění zubů dvakrát denně měkkým zubním kartáčkem a používání zubní nitě. Je také důležité nečistit chrup příliš silně a zajistit čištění jazyka.

Vypláchněte ústa peroxidem vodíku

Peroxid vodíku funguje jako dezinfekční prostředek. Ukázalo se také, že může odstranit plak, podporovat zdraví dásní a zastavit krvácení. Po čištění zubů si ústa vypláchněte peroxidem vodíku, ale roztok nepolykejte.

Přestaňte kouřit

Kromě zvýšení rizika rakoviny plic, srdečních chorob a mrtvice je kouření spojeno právě s onemocněním dásní. Ve skutečnosti patří k hlavním příčinám závažných onemocnění, neboť ohrožuje funkce imunitního systému těla, kvůli čemuž organismus nemůže bojovat proti bakteriím plaku.

Zvyšte příjem vitaminu C

Nedostatek vitaminu C ve stravě krvácení dásní ještě víc zhoršuje, neboť opět, stejně jako v případě kouření, oslabuje imunitu. Mezi potraviny bohaté na „céčko“ citrusové plody, sladké brambory, červené papriky či třeba mrkve. Zároveň je důležité zvýšit příjem vitaminu K, který hraje důležitou roli v prevenci krevních sraženin a nadměrného krvácení. Vitamin K hledejte v kapustě, květáku, brokolici, špenátu, zelí, luštěninách, pistáciích, játrech a rostlinných olejích.

Přiložte studený obklad

Ledový obklad aplikovaný na linii dásní může snížit otok a omezit průtok krve tak, aby se krvácení zastavilo. Několikrát denně si na dásně přiložte studený hadřík a nechte 15-20 minut působit. Pokud symptomy neustoupí, ihned kontaktujte svého zubního lékaře. Ten, v závislosti na závažnosti krvácení dásní a infekci, pravděpodobně doporučí antibakteriální ústní vody a antibiotika, jež udržují bakterie a šíření plaku pod kontrolou.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9103544






Celkem 0 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat