Anti-aging antioxidant pro srdce a mozek

Francouzi jedí více tuku, cukru a bohatých jídel a pijí více vína, ale přesto mají méně problémů se srdcem. Tato záhada, běžně známá jako „francouzský paradox“, je způsobena vyšším příjmem specifického fytonutrientu zvaného resveratrol, která se přirozeně vyskytuje v „superpotravinách“ – jako je třeba červené víno.

Stejně jako jiné antioxidanty je resveratrol silnou sloučeninou, která regeneruje tělo na buněčné úrovni. Kromě toho, že pomáhá udržovat tepny čisté před nahromaděním plaku a chrání stárnoucí srdce, má tento fytonutrient také mnoho dalších zdravotních výhod – včetně snížení zánětu, potenciálně pomáhá předcházet obezitě a chrání kognitivní zdraví u starších lidí.

Co je resveratrol?

Resveratrol je antioxidant, který produkují určité rostliny a nachází se v potravinách a nápojích, o kterých je známo, že zastavují účinky stárnutí. 

Rostliny, které produkují resveratrol a další typy antioxidantů, to ve skutečnosti dělají částečně jako ochranný mechanismus a odpověď na stresory ve svém prostředí, včetně záření, přítomnosti hmyzu nebo jiných predátorů, poranění a plísňových infekcí. Dnes je resveratrol považován za jeden z nejúčinnějších polyfenolů a nejsilnějších ochránců proti symptomům spojeným se stárnutím a poškozením volnými radikály.

Největšími přírodními zdroji resveratrolu (nemluvě o mnoha dalších ochranných fytonutrientech, vitaminech a minerálech) jsou červené hrozny, červené víno, syrové kakao a tmavé bobule brusinek, borůvek a moruše.

Proti stárnutí a rakovině

Resveratrol je silný antioxidant, který neutralizuje volné radikály. Pokud je ponecháme bez kontroly, mohou volné radikály poškodit buňky a jsou považovány za příčinu život ohrožujících onemocnění a smrti. Konzumace rostlinných potravin s vysokým obsahem antioxidantů a fytonutrientů nabízí antioxidační, antikarcinogenní účinky, které chrání dospělé před mnoha nemocemi souvisejícími s věkem.

Chrání kardiovaskulární zdraví

Pro svou protizánětlivou aktivitu resveratrol nabízí ochranu proti ateroskleróze, vysokému cholesterolu, tvorbě krevních sraženin a infarktu myokardu. Větší konzumace pomáhá zlepšit oběh a má příznivé účinky na metabolismus glukózy a lipidů u některých osob s vyšším rizikem metabolického syndromu.

Chrání mozek a kognitivní/duševní zdraví

Jeho antioxidanty mohou na rozdíl od jiných antioxidantů procházet hematoencefalickou bariérou a chránit mozek a nervový systém. Resveratrol znatelně zvyšuje průtok krve do mozku, což naznačuje značný přínos pro zdravou funkci mozku a neuroprotektivní účinky.

Může pomoci předcházet diabetu a obezitě

Resveratrol pomáhá předcházet ukládání tuku a reguluje hladinu inzulínu, což může pomoci snížit tělesnou hmotnost. Je schopný snížit hyperglykemii a může být také použitelný při prevenci a/nebo léčbě obezity i diabetu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164842/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat