Buďte více odolní proti stresu

Co má chemie v mozku společného s naší odolností vůči stresu a jak ji můžeme využít ve svůj prospěch.

Neustálý proud informací, který nás každý den zaplavuje prostřednictvím PC a smartphonu, může doslova zmenšit náš mozek. Neustálé informace a multitasking způsobují trvalé poškození výkonu našeho mozku. 

Technologie zmenšují mozek

Díky neustálému působení médií může mozek měřitelně ztrácet objem v některých oblastech, zejména ve frontálním laloku, kde se nacházejí oblasti pro racionální jednání. Z dlouhodobého hlediska to mimo jiné zvyšuje riziko demence. 

Proto bychom si měli dělat častější digitální přestávky a osvojit si návyk dělat v klidu jednu věc po druhé. Jinak uvedeme náš mozek do neustálého poplachu, kdy je zaplaven kortizolem, stresovým hormonem. To způsobuje zvýšenou aktivitu v amygdale, mozkovém centru pro negativní emoce a strach. Pak se snadno dostanete do negativní spirály, stanete se citlivějšími na stresory, reagujete rychleji než dříve, stanete se podrážděnými, napadenými, citlivými nebo úzkostnými. 

Někteří lidé zvládají stres lépe než jiní

Každý člověk má individuální, geneticky určenou strukturu chemie mozku: neurosignaturu. Někteří mají velmi vysoký práh podnětů, potřebují hodně akce a v každodenním životě se cítí spíše znuděni. To jsou lidé, kteří se ve volném čase věnují parašutismu nebo lezou na vysoké hory. Jiným stačí minimální změna v jejich denním režimu a cítí se velmi vystresovaní. Každý, kdo zná svůj vlastní neurosignál a pochopil, co mu příroda nadělila, může snáze najít tu správnou úroveň, na které se cítí stimulován, ale nikoli přemožen. 

Spánek očišťuje mozek

Pro svůj mozek nemůžete udělat nic lepšího než cvičení. Působí motivačně, zvyšuje náladu a koncentraci, činí nás schopnějšími učení a chytřejšími. Sport posiluje nejen tělo, ale i mysl.

Přesto by měl být spánek nejvyšší prioritou! Spánek je pro náš mozek jako pračka: z našeho mozku se vyplavují toxiny a produkuje nové důležité posly. A nezapomeňte: dobrý spánek ušetří spoustu make-upu, což je ta nejlepší kosmetika. 

Jak najít cestu ze stresu?

Soustřeďte se na „rychlé výhry“. Například: od této chvíle zakončete každou přestávku na oběd desetiminutovou procházkou. Nebo: všechny ingredience na zdravé müsli nebo smoothie si připravte večer tak, aby námaha druhý den ráno byla minimální. V zásadě, pokud je něco naplánováno předem, potřebuje méně vůle.  

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat