Evropa je doslova potopená v alkoholu

Co Čech, to muzikant. Ale také pijan! Ano, Česko stále patří mezi největší spotřebitele alkoholu, a to nejen v Evropě, ale i ve světě. Které sousední národy to mají podobně jako my?

Pro chemika je alkohol organická sloučenina zahrnující uhlík, vodík a kyslík. Běžný člověk na něj nehledí tak složitě a slovo alkohol bere jen jako zkratku pro široký výběr piva, vína, destilátů a likérů. Jde-li o odborníky, ti v něm zase vidí regulovanou drogu, která při menším množstvím uvolňuje zábrany, v tom větším zase tlumí tělesné systémy (1).

Sonda na hlubin lahve a sklenky

Alkohol se vyrábí procesem zvaným fermentace, při kterém se voda a obiloviny, zelenina nebo ovoce mísí s kvasinkami a bakteriemi, jež spotřebovávají cukry v potravině za vzniku etanolu a oxidu uhličitého. Pivo a víno je tedy fermentovaný alkohol. Lihoviny a destiláty procházejí ještě dalším destilačním procesem, který odstraňuje část vody a zanechává vyšší koncentraci alkoholu (2). Tak či tak, příliš častá a nadměrná konzumace toho či onoho může vést k řadě zdravotních komplikací. Pravděpodobně nejzávažnější jsou možné nežádoucí účinky na srdce, a to včetně vysokého krevního tlaku, mrtvice, arytmií a kardiomyopatie. Lidově zvaná metla lidstva může přispět i k cirhóze jater, rakovině a kognitivním úpadkům (3). A těmto rizikům nejvíce čelí Evropa. Právě v ní se vypije nejvíce alkoholu na světě.

Co Evropan, to pijan!

Podle Světové zdravotnické organizace (4) je Evropa v alkoholu doslova potopená. K naprosto největším evropským pijanům patří (ne)překvapivě Česko, neboť každý jednotlivec prý v průměru vypije přes 14 litrů čistého alkoholu ročně. Zahanbit se ale nenechají ani Němci, Irové, Španělé, Bulhaři, Moldavané a obyvatelé Lucemburska. Tyhle národy nás Čechy sice netrumfnou, ale v hitparádě největších evropských a vlastně i světových spotřebitelů alkoholu nám pořádně šlapou na paty a dýchají na záda.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307043/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531660/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436003/, (4) www.worldpopulationreview.com/country-rankings/alcohol-consumption-by-country






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat