Jednodenní nevyspání má antidepresivní účinky

Konečně se na tom, že se člověk pořádně nevyspí, našlo něco dobrého. Jednodenní ponocování má prý silné antidepresivní účinky, které mohou přetrvávat i týden. To jsou ale věci!

Znáte ten strašný pocit nevyspání? Je úplně jedno, co přesně vám narušilo spánkové cykly, výsledek je vždycky stejný – jste nesmírně unavení, zavírají se vám oči, nemůžete se na nic soustředit, vytáčí vás každá maličkost a možná registrujete také zvýšený pocit žízně, neboť i to je jeden z příznaků nedostatečného nočního odpočinku (1). Jen málokdo by na tomhle žalostném stavu shledal něco pozitivního, ale ono se kupodivu vážně něco najde.

Sklíčenost a deprese? To nehrozí!

Podle studie (2) uskutečněné americkou Northwesternskou univerzitou může mít tenhle nechvalně známý pocit únavové a nevyspalé krize ve skutečnosti silný antidepresivní účinek. Má to ale háček – člověk musí takto probdít pouze jednu noc. Jde tedy pouze o nárazové ponocování, a to zhruba takové, jaké prožívá student, který se do ranních hodin učí na důležitou zkoušku. V případě, kdy dotyčný noční odpočinek zanedbává více dní po sobě, už to vede k ukázkové spánkové deprivaci, s níž zase úzce souvisí narušení kognitivních funkcí a podlomené duševní zdraví (3). Tak si to shrneme – jste sice po probdělé noci unavení a hůře se soustředíte, ale na stranu druhou by se vám podle vědeckých zjištění měly obloukem vyhnout všechny depresivní a úzkostné myšlenky, a to následujících několik dní.

Je to sice dočasné, ale vítáme to!

„Antidepresivní účinek dočasné spánkové deprivace je přechodný, ale dozajista vítaný. Určitě doporučuji kvalitní spánek nepodceňovat, protože je pro fyzické i psychické zdraví naprosto zásadní,“ zdůrazňuje hlavní autorka studie, kterou je americká vědkyně a docentka neurobiologie Yevgenia Kozorovitskiy, jež působí na výše uvedené univerzitě.

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/sleep/article/42/2/zsy210/5155420, (2) www.news.northwestern.edu/stories/2023/11/one-sleepless-night-can-rapidly-reverse-depression-for-several-days/, (3) www.sleepfoundation.org/sleep-deprivation/lack-of-sleep-and-cognitive-impairment






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat