Globální oteplování podporujeme i svým dýcháním

Člověk dýchat prostě musí, i kdyby nechtěl. Jenže lidský dech prý obsahuje metan i oxid dusnatý, což jsou látky přispívající ke globálnímu oteplování. Bez viny není ani říhání, a to stejné platí pro plynatost!

Globální oteplování představuje problém gigantického rozměru, neboť jeho dopady zahrnují změny klimatu i ekosystémů, migraci zvířat, stoupající mořské hladiny, extrémní povětrnostní vlivy a úbytek ledovců. Co se stane, až tahle tikající časovaná bomba vybuchne? Raději nedomýšlet, obávají se ekologové!

Každý svého (ne)štěstí strůjce

Není žádným tajemstvím, že je nežádoucí oteplování planety přičítáno hlavně lidským aktivitám, jež zvyšují koncentraci skleníkových plynů v atmosféře. Všechno spalování fosilních paliv za účelem získání tepla, odlesňování, chování hospodářských zvířat i používání hnojiv s podílem dusíku – to jsou hlavní příčiny klimatické krize, proti kterým je podle expertů třeba bojovat. Jenže jsou tu i jiné a neovlivnitelné faktory, se kterými nikdo nic nezmůže. Věřili byste tomu, že globální oteplování podporujeme i svým dýcháním?

Co nádech, to krok k pohromě?

Vydechovaný lidský dech obsahuje jisté koncentrace metanu (CH4) a oxidu dusného (N2O), čímž k oteplování přispívá. Přesně takový je závěr nejnovějšího britského vědeckého výzkumu (2) zveřejněného v odborném magazínu PLOS. Obě tyto látky prý tvoří určité procento celostátních emisí Spojeného království, což prokázalo dlouhodobé monitorování 104 dospělých respondentů. Z poznatků vyplynulo, že oxid dusný vydechoval každý z nich, zatímco 31 procent dobrovolníků produkovalo metan. Globálnímu oteplování dle názoru hlavního autora, kterým je vědec Nicholas Cowan, pomáhá i jistý iontový plyn způsobený říháním a plynatostí. Překvapivou informací je, že s tímhle vším konzumovaná strava zase tolik nesouvisí, takže vegetariáni a „všežravci“ jsou si naprosto rovni (2). No ale co s tím, že?

Zdroje: (1) www.ndtv.com/science/humans-are-fueling-global-warming-by-just-breathing-study-claims-4680910, (2) www.nypost.com/2023/12/19/news/humans-may-be-fueling-global-warming-by-breathing-new-study/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat