Pocení má velký zdravotní přínos, proto se zahřejte třeba v sauně

My bychom pot jistě oželeli, ale naše tělo ne. Víte, jaká má pozitiva ? Dojděte si pro ně do sauny, která vám napraví zdraví i stresem zatíženou psychiku.

Znáte ten pocit, když se při běhu, jízdě na kole nebo intenzivní lekci jógy začnete potit? Tak jistě, tělesná vlhkost v kombinaci se skvrnami na oblečení může být trochu nepříjemná, a to nemluvě o pachové stránce. Ale vem to čert, protože tahle přirozená reakce těla, jejímž primárním cílem je prevence nebezpečného přehřátí, má i čarovnou léčivou moc!

Mokré měřítko budované formy

Pocení během fyzické aktivity bývá důkazem, že jste dosáhli úrovně přínosné pro kardiovaskulární zdraví. Američtí vědci z Michiganské univerzity jsou na základě svého výzkumu (1) dokonce přesvědčení, že lidé s lepší kondicí se oproti těm méně zdatným potí mnohem dříve a intenzivněji. Řada z nich v tom vidí způsob, jak z těla vyplavit spoustu škodlivin a značné množství toxinů. Ano, říká se to. Dle názoru expertů z výše uvedené vzdělávací instituce to však zase tak divoké není, neboť se pot skládá převážně z vody a minerálů, takže vylučovaných nežádoucích látek je v něm vlastně minimum. I tak bychom ho ale měli uvítat. Proč? To si povíme třeba v sauně!

Tepelná terapie jako pohlazení těla i mysli

Saunování si s báječnou kondicí spojuje celá řada studií (2). A dost to souvisí s pocením, neboť má vliv kromě kardiovaskulárního i na hormonální systém – zvláště je-li vydatné, což v tomto prostředí dozajista bývá. V sauně se dočkáte i dalších výhod. Počítá se k nim třeba úleva od stresu a navození dobré nálady, zlepšení symptomů alergie, posílení imunity, zkvalitnění spánku a omlazení pokožky (3). Pot sám o sobě navíc obsahuje přírodní antibiotikum, a protože se v jeho důsledku omezuje hromadění soli a vápníku v ledvinách i moči, funguje jako prevence ledvinových kamenů (4). Také se na něj teď budete dívat smířlivějšíma očima?

Zdroje: (1) www.canr.msu.edu/news/is-sweating-good-for-you, (2) www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(18)30275-1/fulltext, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5941775/, (4) www.shorthillsderm.com/blog/5-benefits-of-sweating/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat