Dětská alergie vyžaduje pozornost

Opakující se rýma? To se nikdy neděje jen tak. Alergie může vašeho potomka okrást o radost ze života i skvělý školní prospěch. Je nutné ji řešit!

Ranní klasika v podobě ucpaného nosu. Anebo posmrkávání na hřišti a stížnosti týkající se divného svědění očí i ustavičného kýchání. Zažíváte tohle se svým malým pokladem běžně? Ne, vážně nejste sami.

Když „něco“ není v pořádku

V dětském světě je alergická senná rýma jedním z nejčastějších chronických stavů (1). Budí sice dojem banality, ale není radno ji podceňovat. Pokud se nijak neléčí, může negativně zasáhnout do života i školního prospěchu. Z výzkumů (2) vyplývá, že narušuje kvalitu spánku a způsobuje ospalost během následujícího dne, což zase souvisí s únavou, nepozorností, poruchami nálad a psychosociálními problémy, jež bývají příčinou zhoršené schopnosti učení, a tedy i horších známek.

Svěřte se lékaři

Pravdou je, že menší děti bývají často nemocné a s rýmou docházejí k pediatrovi běžně. I proto je pro něj někdy obtížné rozlišit alergickou rýmu od klasického nachlazení. Klíčem je tu efektivní komunikace, při níž odborníkovi sdělíte veškeré podrobnosti, jako je četnost a povaha příznaků, délku jejich trvání i spouštěcí faktory. Rovněž je užitečné zmínit, zda má pacient i další přidružené symptomy, které se objevují v různých prostředích či obdobích. Tyto informace pomohou lékaři lépe porozumět situaci a určit diagnózu.

Léky versus domácí prostředky

Nosní spreje, oční kapky, antihistaminika, kortikosteroidy – to všechno je k mání a odborné vyšetření určí, zda je použití nevyhnutelné. I jisté domácí zlepšováky však mohou alespoň trochu ulevit. Tlak v dutinách dokáže zmírnit teplý obklad přiložený na čelo. Podrážděné nosní sliznice ocení zase slabý slaný roztok, který si připravíte ze soli a vody (3). Obvykle se doporučují i speciální antialergické polštáře, peřiny a potahy na matrace.

Zdroje: (1) wwwncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5884348/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19476052/, (3) www.webmd.com/allergies/ss/slideshow-soothe-child-allergies






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat