Jasné pouliční osvětlení zvyšuje riziko mrtvice

Že pod lampou bývá největší tma? Kéž by to tak bylo. Umělé městské osvětlení, které nás v noci doprovází domů a proniká našimi okny, nám prý může přivodit infarkt.

Bydlení ve městě má spoustu pozitiv. Kulturní vyžití, dostupnost lékařské péče i široká nabídka vzdělávacích institucí, restaurací a obchodů – tohle všechno tu je. Jeden by řekl, jak krásně se tu žije! Ale ne tak zhurta, protože zdravotní rizika tu číhají na každém kroku.

Budiž světlo! A s ním zátěž pro srdce

Kde je rušno, tam se svítí. Jenže to je právě ten problém. Neustálé vystavování se umělému osvětlení podstatně zvyšuje riziko mrtvice, varují poznatky nejnovějšího výzkumu. „Doporučujeme lidem, zejména těm, kteří žijí v městských oblastech, aby zvážili snížení tohoto vystavení, čímž se ochrání před jeho potenciálním škodlivým dopadem,“ uvádí v závěrečném shrnutí čínský vědecký výzkumník a hlavní autor studie Jian-Bing Wang, jehož práce byla publikována v akademickém magazínu Stroke. Idea je to sice hezká, ale reálně jen těžko splnitelná, tedy alespoň pokud stěhování na vesnici nepřichází v úvahu. Vždyť se všudypřítomným lampám nelze vyhnout! Co mají vlastně společného se srdcem a proč je jejich záře tolik škodlivá?

Rytmus těla potřebuje i tmu

Odborný tým jmenovaného experta zastává názor, že umělé zdroje světla potlačují produkci melatoninu, tedy přirozeného hormonu, který nám pomáhá spát. Jeho nedostatek pak narušuje 24hodinový biologický rytmus organismu i celý spánkový režim. S tím jdou ruku v ruce kardiovaskulární obtíže, jež mohou bohužel skončit i zmíněným infarktem. Žádnou hitparádou není ani městský smog v kombinaci s emisemi spalovacích motorů. Uvedený výzkum prokázal, že inhalace těchto nebezpečných výparů může o 40 procent zvýšit pravděpodobnost rozvoje cerebrovaskulárních onemocnění, které postihují centrální nervovou soustavu. Inu, neříká se jen tak, že všechno má svá pro a proti.

Zdroj: www.newsroom.heart.org/news/more-exposure-to-artificial-bright-outdoor-nighttime-light-linked-to-higher-stroke-risk?preview=72e5&preview_mode=True






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat