Největší zátěží pro srdce je stres

V práci, doma, dopravní koloně i obchodě s potravinami. Stres je prostě všude. Na srdce má pak doslova devastující vliv, což si jen málokdy uvědomujeme. Následky jsou fatální!

Má velikost pěsti, denně udeří zhruba 115tisíckrát a jeho tlukot je způsoben otevíráním a zavíráním chlopní (1). Řeč je samozřejmě o srdci, které je silné a zároveň neuvěřitelně zranitelné. Že mu nejvíce škodí tučná strava, co ucpává tepny? Nebo lenost a zhoubně působící kouření? Samá voda. Ukažme si na daleko většího škůdce jeho zdraví. Je to stres!

Není vždycky posvícení

Úmrtí blízké osoby, partnerský rozchod, ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc a stěhování. To jsou prý klasické stresující události běžného života (2). Čelíme jim však i v daleko příjemnějších situacích, jako je třeba svatba, porod dítěte a první rande. Jinými slovy – psychický tlak přichází v dobrém i ve zlém, negativní vliv mívá ale pokaždé. Jak vlastně ohrožuje to zmíněné srdce a co všechno se při něm děje?

A zase ty hormony!

Ať už nás z rovnováhy vyvede cokoli, tělo začne okamžitě uvolňovat stresové hormony, které zrychlují dýchání a zvyšují krevní tlak. Příroda tak zařídila, abychom se snáze vyrovnali s bezprostřední hrozbou nebo nepříznivými faktory. Ovšem jaksi nedomyslela, že dlouhodobě zvýšený tlak představuje zátěž pro cévy i tepny, čímž hrozba kardiovaskulárních onemocnění nebezpečně narůstá (3). Nutno zmínit, že se v těchto náročných chvílích nechováme příliš zodpovědně, čímž se všechno jenom zhoršuje.

Sklenka pro zlepšení nálady?

Když je člověk takříkajíc na nervy, bývá podle odborníků (4) pravděpodobnější, že bude s vidinou uklidnění dělat škodlivé věci. Týká se to zejména konzumace alkoholu a nevhodných potravin plných soli a cukru. S tím zase mohou souviset záněty a zvýšení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi – a tedy dvojnásobná rizika. Akutní stres snáze přeroste v ten chronický, v jehož důsledku srdce bije „mimo rytmus“ a svou službu bohužel může vypovědět úplně.

Zdroje: (1) www.healthline.com/health/fun-facts-about-the-heart, (2) www.verywellmind.com/the-top-most-stressful-life-events-5547803, (3) www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/, (4) www.medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000768.htm






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 8.6.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat