Máslo a šlehačka nejsou největší zlo. Víme, co vám škodí víc!

Omezování konzumace másla a smetany může zdraví srdce a cév víc uškodit než prospět. Švédští vědci varují před nesprávným chápáním významu nasycených mastných kyselin pro zdraví oběhové soustavy. Podle nich dieta chudá na tuky a velmi bohatá na sacharidy totiž škodí mnohem více a vede k tomu, že se dnes zbytečně předepisují léky na snížení hladiny cholesterolu.

Pro zdraví srdce a cév je naopak nezbytné snížení příjmu sacharidů a umírněná konzumace tuků včetně těch nasycených z másla. Proč? Protože při vysokém příjmu sacharidů a omezeném příjmu tuků se v těle výrazně zvýší hladina nebezpečného cholesterolu LDL s nízkou hustotou, zatímco hladina prospěšného cholesterolu HDL s vysokou hustotou klesne. A tento stav je nepříznivý pro zdraví srdce a cév a lékaři ho mnohdy řeší podáváním statinů. Naopak při sníženém příjmu sacharidů a umírněné konzumaci tuků se hladina HDL zvýší a hladina LDL sníží.

Po čtyřech desetiletích doporučování omezení příjmu nasycených tuků z másla, smetany a masa máme paradoxně mnohem více onemocnění srdce a cév,“ varuje švédský kardiolog Aseem Malhotra.

Dříve se soudilo, že zvýšenou hladinu tuků v krvi způsobuje zvýšený příjem nasycených tuků ve stravě… moderní vědecké důkazy ale prokázaly, že jsou to rafinované sacharidy a jednoduché cukry, které jsou viníky zvýšené hladiny triglyceridů v krvi,“ tvrdí profesor David Haslam z britského Národního obezitologického fóra.

Současné výzkumy vůbec neprokazují žádný vztah mezi příjmem nasycených tuků a rizikem kardiovaskulárních chorob, přičemž nasycené tuky mají naopak ochranný účinek,“ tvrdí doktor Malhotra.

Nejhorší pro zdraví srdce a cév je strava příliš bohatá na sacharidy – hlavně ty z bílé mouky (pečivo) a rafinovaného (bílého) cukru. Ideální je pak jídelníček středomořských národů, kde se sacharidy přijímají v podobě celozrnných obilovin a tvoří jen menší část denního energetického příjmu, zatímco jsou ve stravě bohatě zastoupeny bílkoviny z ryb a mořských plodů, drůbeže a libového masa. Středomořská strava je ale také bohatší na tuky z ořechů, olejů a másla.

Naopak stále více důkazů hovoří o tom, že pro srdce a cévy je mnohem zdravější máslo než margaríny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat