Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům

Klíšťata nemá v lásce asi nikdo, nákazy klíšťovou encefalitidou se naopak obávají asi všichni. Existují různé cesty, jak se těmto parazitům bránit. Málokdo ale tuší, že výhrou nad tímto škůdcem může být i po domácku vyrobený repelent…

Uvařte si olej proti klíšťatům

Postup jeho výroby je jednoduchý: do láhve, nejlépe s rozprašovačem, nalijte trochu rostlinného nebo mandlového oleje, přidejte asi dvacet kapek růžového olejíčku a jeden hrneček vody. Vše protřepejte. Vznikne směs, kterou pak můžete aplikovat na odhalené části těla před pobytem v místech s výskytem klíšťat. Vyhněte se nosu, ústům a očím. Počet použití této protiklíšťové zbraně není omezen. Zkuste takto ošetřit i srst vašich zvířecích mazlíčků.

Do boje s pomocí octa

Ocet je dalším domácím zdrojem, díky kterému klíšťatům určitě vonět nebudete. Stačí smíchat dva díly vody s dílem jablečného octa. Nakonec přidejte několik kapek svého oblíbeného oleje. Použití je stejné jako u předchozího repelentu.

Exotický repelent

Odpuzovač klíšťat lze „uvařit“ i z citrusů. Stačí smíchat tři díly vařící vody a poté přidat několik oloupaných a nakrájených citrusových plodů. Nejvhodnější jsou pomeranče, citrony, limetky nebo grapefruity. Necháme vařit po dobu jedné minuty a poté mírně vaříme asi jednu hodinu. Citrusové plody vyjmeme z vody a repelent je na světě.

Na klíšťata s peprmintem

Leckdo z nás má peprmint v oblibě. U klíšťat je tomu ale naopak. Navíc příprava peprmintového repelentu nezabere příliš času. Stačí smíchat dva hrnky vody a asi dvacet kapek peprmintového olejíčku.

Očkování vede

Repelenty, ať už koupené, nebo doma vyrobené, mohou klíšťata od člověka odpudit. Nejspolehlivější ochranou proti nákaze klíšťovou encefalitidou ale stále zůstává očkování.

Zdroj: www.klistova-encefalitida.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat