Prostreno.cz

Překvapivé věci, které vám opravdu škodí. A ani to nevíte

Ano, kuřáci svému tělu škodí opravdu výrazně. Ovšem to, že jste nekuřák, ještě nutně neznamená, že žijete mnohem zdravěji. Z hlediska rizika některých závažných onemocnění (mezi nimi i rakoviny) si totiž dokážeme škodit i bez cigaret.

Kterými činnostmi si tedy škodíme podobně jako kuřáci?

Celý den prosedíme

Ráno jedete autem/autobusem do práce, tam sedíte za stolem u počítače, zvednete se maximálně kvůli cestě na oběd či toaletu, pak zase pěkně nějakým dopravním prostředkem domů, navečeříte se, uděláte nějakou tu domácí práci a usednete k televizi. Pokud většina vašich dní vypadá právě takto, věřte, že svému organismu nijak neprospíváte. Naopak. Neaktivita zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění i některých typů rakoviny. Lék je přitom jednoduchý – pravidelný pohyb!

Jíme příliš živočišných bílkovin

Pokud se váš jídelníček skládá téměř výhradně z masa a mléčných produktů, pak vězte, že svému organismu dodáváte příliš mnoho hormonu IGF-1. A ten může podporovat růst rakovinných buněk. Studie provedená na Jihokarolínské univerzitě zjistila, že lidé konzumující velké množství živočišných proteinů mají ve středním věku až 4krát vyšší riziko, že zemřou na rakovinu, než lidé, kteří se stravují vyváženě a mají v jídelníčku zastoupeny výrazně rostlinné bílkoviny. Nemusíte být vegetarián, ale přemýšlejte o tom, co máte na talíři – a dopřávejte si větší porce zeleniny a spol.!

Vaříme na nesprávném oleji

Ne všechny rostlinné oleje jsou vhodné na smažení. Například tolik oblíbený olivový olej se k němu vůbec nehodí. Při vysokých teplotách (a právě tedy například při smažení) se z něho uvolňují karcinogenní látky. A netýká se to jen oleje olivového. Každý typ se hodí pro jinou úpravu pokrmů. Proto se vyplatí číst etikety.

Chodíme do solária, opalujeme se

Rakovina kůže patří k nejnebezpečnějším a také nejčastějším typům onkologického onemocnění. Bohužel k jejímu vzniku přispíváme dost často sami – tím, že se nechráníme před nebezpečným UV zářením.

Málo spíme

Nedostatek spánku má za následek celou řadu nepříznivých dopadů na naše tělo – zvyšuje krevní tlak, riziko infarktu, cévní mozkové příhody (tzv. mrtvice), ale také obezity a celé řady dalších potíží. Jedna ze studií dokonce prokázala, že lidé, kteří nespí alespoň 6 hodin denně, zvyšují svou úmrtnost podobně jako kuřáci.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat