Chcete být chytřejší? Dejte si rybu!

O tom, že jsou ryby nejzdravějším zdrojem bílkovin a nenasycených mastných kyselin, není potřeba nikoho poučovat. Lékaři, dietologové i široká veřejnost to vědí už léta. Ovšem konzumace ryb prospívá nejen oběhové soustavě, ale také nervovému systému. Lidé konzumující často a pravidelně pečené, vařené či grilované ryby totiž mají prokazatelně více šedé kůry mozkové.

A větší objem šedé hmoty znamená lepší kognitivní funkce – myšlení, paměť – a také vyšší odolnost vůči neurodegenerativním chorobám.

Vědci z Pittsburghu přitom zjistili, že ani tak nezáleží na tom, jaké ryby člověk konzumuje. Tedy záleží na typu úpravy. A výsledky se vztahují jen ke konzumaci ryb vařených, pečených a grilovaných. Neplatí pro ty, kdo jedí ryby smažené. Ovšem obsah omega-3 mastných kyselin v rybách roli nehraje. Vyšší objem šedé hmoty v mozku mají konzumenti všech druhů ryb. Nejen těch, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jimž je přisuzován téměř zázračný vliv na lidské zdraví.

„Naše studie dokazuje, že lidé konzumující stravu obsahující pečené nebo grilované – nikoli smažené – ryby, mají větší objem mozku v oblastech, které souvisejí s pamětí a kognitivními funkcemi,“ tvrdí profesor James Becker z University of Pittsburgh.

Podle Beckera to, že byl prokázán vztah mezi konzumací velkého množství ryb, nikoli omega-3 mastných kyselin, a vyšším objemem šedé kůry mozkové, naznačuje, že osoby konzumující ryby žijí obecně zdravě. A že právě jejich zdravý životní styl je tím, co působí blahodárně na mozek. Jinými slovy, osoby, které konzumují ryby, dodržují další zásady zdravého životního stylu, a to je právě důvodem, proč mají zdravější mozek.

„Faktory životního stylu, mezi něž patří konzumace ryb, ovlivňují strukturální změny v mozku víc než biologické faktory. Společný vliv těchto faktorů je pravděpodobně zodpovědný za lepší zdraví mozku,“ dodává profesor Becker.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat