Dobroty, díky kterým "přežijete" premenstruační syndrom

Nepříjemný premenstruační syndrom (PMS) trápí asi 75 % všech žen. Příznaky se objevují obvykle týden před menstruací. Patří mezi ně podrážděnost, bolesti hlavy i podrážděné zažívání. Jak si ho co nejvíce ulehčit? Často stačí změna jídelníčku.

Všechny moc dobře víme, co bychom během premenstruačního syndromu (neboli PMS) jíst neměly (tučná a těžká jídla, čokoládu, sůl, alkohol apod.), ale co vlastně na talíř naopak zařadit?

Určitě některou z následujících pochoutek.

Ovoce

Je plné důležitých vitaminů a minerálů, navíc dokáže pomoci od zažívacích potíží. Například broskve nebo švestky jsou skvělým prostředkem prevence zácpy, naopak borůvky či jablka pomohou při průjmu.

Saláty

Zelené listy salátů obsahují kromě tradičních vitaminů a minerálů nebo vlákniny také kyselinu listovou, vitaminy skupiny B (obojí dokáže zmírnit projevy PMS) a také železo, které hraje klíčovou roli v krvetvorbě.

Oříšky

Během PMS nás honí nejrůznější chutě, ať už na slané či sladké. Zkuste je vyřešit hrstkou ořechů! Vyberte si ty, které máte nejraději nebo na které máte zrovna chuť. Obsahují spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů, navíc jsou v nich zdravé omega-3 mastné kyseliny.

Celozrnné potraviny

V období PMS je důležité doplňovat chybějící energii. A k tomu jsou nejlepší sacharidy. Jenže sáhnout po čokoládě nebo bílém pečivu není zrovna ideální (během PMS už vůbec ne, s naším zažíváním tyhle kousky dokáží pěkně zacvičit). Dopřejte si celozrnné produkty – od pečiva přes těstoviny až po ranní cereálie. Jsou kromě zdroje energie, která jen tak nevyprchá, i zásobárnou kvalitní vlákniny.

Červené maso

Další skvělý zdroj železa a vitaminů B. Před menstruací potřebujeme dostatek energie a také již zmíněného minerálu. Železo bude pro náš organismus nutné kvůli tvorbě krve, kterou během „svých dnů“ ztratíme.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat