Nošení levných šperků může způsobovat alergii

Jednou z poměrně častých alergií jsou i alergie na různé kovy: na olovo, zinek, nikl nebo třeba kobalt. Některé z nich se používají při výrobě levnějších šperků. To, co je na pohled hezké, ale nemusí být bezpečné.

Mezi velmi časté kontaktní alergie patří zejména alergie na kovy, z nichž se vyrábějí šperky, jako například ze stříbra. Často se ale alergie vyskytne u šperků, které nejsou vyrobeny z žádného ušlechtilého kovu.

Podle nových směrnic Evropské unie by měly být šperky vyrobeny tak, aby se z nich alergické kovy, jako je třeba kobalt, neuvolňovaly. Jak však prokázali dánští vědci z Národního alergického výzkumného centra Kodaňské univerzity, ne všechny levné šperky jsou pro alergiky zcela bezpečné.

Šperky pod mikroskopem

Do své studie zahrnuli dánští vědci a lékaři celkem 354 různých levných šperků a módních předmětů, které by mohly při běžném používání uvolňovat kobalt, a způsobit tak vznik kontaktní kožní alergické reakce.

Z 354 zkoumaných předmětů se u čtyř podařilo prokázat nadměrné uvolňování kobaltu. Všechny tyto čtyři předměty měly oproti ostatním tmavší vzhled a byly vyhodnoceny jako rizikové pro vznik kontaktní kožní alergie. Přesto lze kvalitu levných šperků a bižuterie hodnotit jako nadprůměrnou, co se zdravotních rizik týče, protože pouze asi 1,1 % předmětů bylo závadných.

I tak lze ale doporučit zvýšenou opatrnost při nošení levných šperků. V případě vzniku zarudnutí v místě nošení je třeba šperk ihned sundat. Jako optimální varianta se pak samozřejmě jeví používání šperků z chirurgické oceli.

Zdroj: www.bez-alergie.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat