Chcete snížit cholesterol bez léků? Vsaďte na avokádo!

Avokádo patří k nejzdravějším plodům, jaké planeta Země člověku nabízí. Zelené peckovice hruškovce přelahodného obsahují velké množství vitaminů a minerálů, ale také antioxidantů a dalších biologicky aktivních látek, které v těle pomáhají zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu a naopak snižovat hladinu v krvi kolujícího nezdravého cholesterolu s nízkou hustotou. Pravidelná konzumace avokáda může dokonce snížit cholesterol tak jako léky.

U avokáda však vyvstávají dva jiné problémy. Je to ovoce dovážené, takže jeho cena je vysoká – pro každodenní konzumaci. Navíc pojídání avokáda v zemích, kde se nepěstuje, je nezodpovědné s ohledem na ekologii a zdraví celé planety.

Hruškovec přelahodný roste v tropech a části subtropů, kde ani v zimě není mráz. Vůči němu totiž není vůbec tolerantní. Nicméně avokádo se dováží do všech koutů světa a i v Česku se stalo oblíbenou surovinou pro výrobu pomazánek a teplé kuchyně.

Vědci z USA zjistili, že když člověk s nadváhou či obézní začne avokádo konzumovat denně, sníží se obsah nebezpečného cholesterolu v jeho krvi, i když pojídá běžnou americkou stravu, v níž většina energie (jednapadesát procent) pochází ze sacharidů, třetina z tuků a šestnáct procent z bílkovin.

Studie publikovaná Americkou kardiologickou asociací také zdůrazňuje význam středomořské diety bohaté na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, tučné ryby a olivový olej či ořechy. Právě rostlinné a rybí tuky jsou důležité pro zdraví srdce a cév a mají v jídelníčku převažovat nad tuky živočišnými.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat