Červené zelí je 10krát zdravější než bílé, rychle mizí z pultů

Stačí, aby o něčem začali výživoví poradci a dietologové hovořit jako o zázraku, a rázem zboží mizí z pultů. Teď se musejí radovat pěstitelé a prodejci červeného zelí. To je totiž podle biochemických analýz zdravější než bílá varianta. A na Západě tolik oblíbení výživoví poradci na červené zelí nedají dopustit. Fakt je, že díky tmavé barvě obsahuje desetkrát více vitaminu A.

Tedy tato barviva obsažená v červeném zelí slouží jako provitamin, z něhož si tělo vitamin A tvoří.

„Červené zelí je výživově nejbohatším druhem ze všech zelí, obsahuje desetkrát více vitaminu A a dvakrát více železa než zelí bílé,“ píše britský magazín Grocer, který vysvětluje, proč je červené zelí žádanější. A také dražší.

Červené zelí se častěji podává jako příloha k pečeným vodním ptákům, husám a kachnám, které stále častěji nahrazují – v Česku – oblíbené vepřo, knedlo, zelo, u něhož se používá spíše zelí bílé.

Hlávka červeného zelí je nejzdravější syrová, nakrouhaná do salátu a podávaná s olejem, který zajistí rozpuštění barviv (vitaminu A) a jejich absorpci do těla.






Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat