Kouření způsobuje obezitu, přestat kouřit naopak znamená zhubnout

Nejčastější výmluvou kuřáků, proč nechtějí přestat se svým zlozvykem, je ta, že by přibrali. Ale všimli jste si toho? Většina lidí, která kouří, není štíhlá. Ba právě naopak. Toxiny obsažené v kouři totiž způsobují nárůst tukových buněk. Někteří kuřáci jsou hubení jen proto, že téměř nejedí a jídla nahrazují cigaretami. Ale naopak když člověk kouřit přestane a nezačne se chorobně cpát, tělu se ulehčí a nepřibere.

Mýty týkající se kouření se snaží vyvrátit dietoložka Lucy McCrickardová a fyzioterapeut v oboru kardiologie Rob Jones na stránkách deníku The Mail.

Největším mýtem podle nich je, že po skončení kouření člověk přibere. Přitom je dokázáno, že látky obsažené v kouři z tabáku způsobují ukládání tuků v břiše. Přitom tzv. viscerální tuk je tím nejnebezpečnějším. Osoba, která je štíhlá všude po těle a má velkou zásobu tuku jen na břiše, je na tom zdravotně mnohem hůř, než člověk s rozloženým tukem po celém těle, který ho má ale na břiše relativně málo. Ideální po skončení kouření je začít cvičit. Nejenže je pohyb prevencí přibírání, ale pomůže odbourat toxiny vázané v tukových zásobách z dob kouření.

Nikotin ani nepomáhá spalovat energii. Dělá pouze jediné. Inhibuje účinky inzulínu, takže se v krvi udržuje vyšší hladina cukru, čímž mozek kuřáka nabývá dojmu, že je v systému dost energie. Jenže vyšší hladina krevního cukru je velmi nebezpečná, vede k diabetu typu 2 a chorobám oběhové soustavy. Mnohem lépe potlačuje chutě a nutkání k přejídání pohyb. Lidé pravidelně cvičící trpí mnohem méně touhou po dobrotách a nepřejídají se.

Kuřáci se také vymlouvají na to, že je nikotin uklidňuje. A to je další naprostý nesmysl. Naopak. Neustálé kolísání nikotinu v krvi v období mezi cigaretami kuřáka velmi stresuje. Mezi kuřáky je o sedmdesát procent víc depresivních, úzkostných a psychicky nemocných než mezi nekuřáky. Ideálním lékem na psychické neduhy a deprese je opět pohyb.

A konečně poslední mýtus se točí kolem imunity a energie v těle. Kuřáci se obávají, že po skončení kouření budou častěji nemocní a budou mít nedostatek energie. Nic není víc pravdou než pravý opak. Toxické látky obsažené v kouři totiž zásadně oslabují imunitu. Tělo kuřáka má mnohem horší obranyschopnost a schopnost hojení než tělo nekuřáka. A boj s toxiny z kouře navíc tělo stojí obrovské množství energie. Osoby, které kouřit přestanou, naopak zažívají velký nárůst energie v těle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

149 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:55
191 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
408 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:21

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat